TKO BI REKAO

Znate li da prekomjerno pijenje vode nije dobro? Ovi znakovi pokazuju da ste je previše popili

voda
Borna Filic/Pixsell
01.10.2020.
u 08:55

Iako je voda važna za održavanje svih tjelesnih funkcija, ne bi je se trebalo prekomjerno konzumirati.

Hidratacija je vrlo važna, a pijenje odgovarajuće količine vode pomaže u održavanju gotovo svih tjelesnih funkcija, uključujući imunološku potporu, regulaciju temperature i prirodnu detoksikaciju kroz limfni sustav i mokraću. Da ne bi došlo do dehidracije, neki će ljudi pretjerati s unosom vode. Evo zašto pretjerana hidratacija može biti opasna, kako prepoznati događa li vam se i koliko vode stvarno treba piti, prenosi MindBodyGreen. Prekomjerna konzumacija vode može imati brojne nuspojave, uključujući grčenje mišića zbog neravnoteže elektrolita i povećanje učestalosti urina. U ekstremnim slučajevima, previše vode može dovesti do kobne intoksikacije vodom, poznate i kao toksemija vodom, trovanje vodom ili hiperhidratacija. Najčešća neravnoteža elektrolita, koja može nastati pijenjem previše vode, naziva se hiponatremija (niska razina natrija u krvi). Karakteriziraju je simptomi poput mučnine, povraćanja, gubitka apetita, kaže jedno istraživanje. Ovo su znakovi da konzumirate previše vode:

Mokraća vam je prozirna

Jedan od načina praćenja unosa vode je promatranje boje urina. Prema stručnjakinji Vanniti Simma-Chiang, MD, svijetlo žuta je idealna boja mokraće. - Ako je urin uistinu tamno žut, vjerojatno ne pijete dovoljno tekućine. Ali ako vam je mokraća bistra, to je znak da pijete previše. U tom trenutku vaše tijelo samo baca vodu -  kaže ona. Ako je to slučaj, nemojte paničariti. Bistra mokraća nije uvijek opasna, kaže Simma-Chiang. Međutim, to je način na koji tijelo signalizira da ste popili dovoljno.

Mokrite puno češće nego inače

Prosječna zdrava osoba mokrit će svaka tri do četiri sata, kaže Simma-Chiang. Sve više od toga i to je znak da konzumirate previše vode. Osim opasnosti od prekomjerne hidratacije, česti odlazak na zahod može smanjiti koncentraciju, a poremećaj spavanja zbog punog mjehura može biti još gori.

Mišići vam se grče

Zbog neravnoteže elektrolita nerijetko se javlja grčenje mišića i slabost. Kada se tijelo znoji, kroz kožu se izlučuju i voda i elektroliti pa je neophodno unositi dovoljno tekućine, ali i namirnica kao što su banane da bi se nadoknadila količina elektrolita. Prava količina vode razlikuje se od osobe do osobe, ovisno o dobi, spolu, količini tjelesne aktivnosti i još mnogo toga pa nema pravog odgovora na to koliko tekućine treba unijeti u organizam. Pijte vodu kad osjetite žeđ, kad gubite previše tekućine znojenjem ili kad ste, primjerice, bolesni, kao i kad vam se čini da je mokraća pretamna. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?