Tim znanstvenika sa Sveučilišta Rutgers i Harvarda

Znanstvenici razvili revolucionarnu ambalažu za hranu u obliku spreja

25.01.2023.
u 14:57

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Rutgers i Harvarda nedavno je razvio biorazgradivu ambalažu u obliku spreja za pakiranje hrane. Istraživači vjeruju da ovaj revolucionarni oblik ambalaže može očuvati rok trajanja hrane, povećati njenu sigurnost i smanjiti plastični otpad. 

Plastična ambalaža vodeći je izvor globalnog stvaranja plastičnog otpada, jedne od najvećih prijetnji životnoj sredini i zdravlju ljudi, piše tportal.

“Zbrinjavanje otpada od hrane i sigurnost namirnica među glavnim su brigama u našem društvu”, izjavio je za Food Tank Huibin Chang, bioinženjer s Harvarda koji je sudjelovao u razvoju revolucionarne ambalaže. Objasnio je da većina pakiranja za prehrambene proizvode u upotrebi nije biorazgradiva.

Tim znanstvenika rješenje vidi u pululanu, jestivom vlaknu koje američka Uprava za hranu i lijekove, FDA, priznaje kao sigurno i koje se već koristi kao premaz za tablete.

Biorazgradiva ambalaža u obliku spreja na bazi pululana predstavlja mješavinu biorazgradivih polimera i netoksičnih otapala, a može se isprati vodom.

Ova ambalaža još je u ranoj fazi razvoja, a znanstvenici s Rutgersa rade na tome da konačni proizvod učine što isplativijim i prikladnijim postojećim industrijskim standardima.

Istraživači planiraju ponuditi biorazgradivu ambalažu tvrtkama i kupcima koji su spremni prihvatiti relativno veće troškove inovacije.

Prema riječima Ritve Krist, marketinške menadžerice njemačkog startupa Traceless, koji razvija održivu ambalažu od prirodnih materijala, “omot za raspršivanje vrlo je obećavajući izum s velikim potencijalom utjecaja”.

Tvrtka Traceless stvara održivu alternativu plastičnoj ambalaži i bioplastici koja se može integrirati u ciklus prirodnog materijala. “Cilj tvrtke je zamijeniti plastiku u što je moguće više proizvoda kako bi se smanjila njena količina koja završi u prirodi”, kaže Krist za Food Tank.

Toksikolog za okoliš na Sveučilištu Duke, Nishada Jayasundare, ističe da je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se točno utvrdilo kako se ovakve tvari razgrađuju, ostavljaju li nakon ispiranja štetne čestice i kakav je njihov utjecaj na okolinu, prenosi tportal.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?