nadomak velikom otkriću

Znanstvenici na tragu cjepivu protiv "obične" prehlade

cjepivo
Dino Stanin/PIXSELL
24.11.2016.
u 16:32

"Obična" prehlada uskoro bi mogla postati stvar prošlosti zahvaljujući rezultatima rada grupe londonskih znanstvenika koji su na tragu učinkovitom cjepivu protiv te bolesti, a zasad su ga uspješno testirali na miševima, piše britanski Independent. 

Obična prehlada je akutna virusna upala sluznice nosa koja katkad zahvaća i ždrijelo, a naziva se i rinitisom. Prehlada je vrlo blaga bolest jer je ne prati povišena temperatura, a klinički je karakteriziraju hunjavica i kihanje, začepljen nos te osjećaj suhoće ždrijela. Obična prehlada najčešće je bolest čovjeka uopće, a u nekim se slučajevima može zakomplicirati i postati vrlo opasna. 

Londonski su znanstvenici nadomak velikom otkriću u procesu razvoja nazalnog spreja SynGEM-a, koji bi mogao spriječiti razvoj prehlade. 

Nakon uspješnog testiranja na laboratorijskim miševima SynGem se upravo testira na ljudima, preciznije na 36 dobrovoljaca. 

S obzirom na to da "obična" prehlada malo koga zaobiđe, osobito tijekom zimskim mjesecima, ovo bi mogao biti velik korak naprijed u medicini, no problem, podsjećaju znanstvenici, predstavlja oko 200 poznatih virusa koji tu bolest izazivaju. 

Običnu prehladu uzrokuju različiti respiratorni virusi, u pravilu oni slabije patogenosti, odnosno s manjom agresivnošću. Uzročnici 80 posto prehlada su tri virusa - rinovirusi, koronavirusi i respiratorni sincicijski virus ili RSV. 

Najbrojniji su i najvažniji rinovirusi, a poznato je više od 100 različitih tipova. Po učestalosti zatim dolaze koronavirusi, virusi parainfluence i adenovirusi, dok je kod male djece posebno zastupljen respiratorni sincicijski virus. Ljeti prehladu obično uzrokuju enterovirusi. 

"Činjenica da postoji tako puno virusa koji uzrokuju prehladu otežava nam posao pronalaska učinkovitog cjepiva koje bi djelovalo na sve", kaže profesor eksperimentalne medicine na londonskome Imperial Collegeu, Peter Openshaw, koji već 30 godina sa suradnicima istražuje prehladu, gripu i njihove uzročnike. 

Openshaw je zajedno sa suradnicima razvio cjepivo u spreju koje se upravo testira na 36 dobrovoljaca. Ukoliko se kod njih razviju antitijela, obrambene supstancije imunosnog sustava koje djeluju na virus, to će značiti da SynGEM djeluje. 

Ako se pokaže da je sprej učinkovit, spasit će se nebrojeni životi. "Prehlada može završiti i smrtnim ishodom", kaže Openshaw, objašnjavajući da ova, za neke tek "dosadna" hunjavica, za one slabijeg imuniteta može završiti fatalno. To se posebno odnosi na sasvim malu djecu i starije osobe. 

S obzirom na to da su za širenje virusa koji uzrokuju prehladu najveći "krivci" djeca i stariji ljudi, londonski znanstvenici nadaju se da će upravo te dvije dobne skupine pozitivno reagirati na cjepivo. 

Zasad nam preostaje da još malo pričekamo i vidimo reakciju kod 36 dobrovoljaca, kaže prof. Openshaw. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?