PREDATOR

Znanstvenice o 'vatrenom crvu': Otrovni su, proždrljivi, opasni za ljude i morske zvjezdače

Foto: AmbienteMarino
25.08.2019.
u 14:45

Znanstvenice objašnjavaju kako se brojnost ove vrste povećava zbog globalnog zatopljenja, a njegov dodir je bolan zato što ima na sebi tanke četine koje ispuštaju toksine.

Vijest o 'vatrenom crvu' koji terorizira kupače krenula je iz Rogoznice, a stigla je i do ušiju znanstvenika koji su potvrdili kako se radi o vrsti koja ne samo da je opasna za ljude, već i za morske zvjezdače. 

Ako ste tijekom ljetovanja posjetili plažu i odlučili se da ronite morskim dubinama, možda ste naletjeli na oštećene morske zvjezdače koje plutaju bez krakova ili djela kraka. Za to, i paniku koja se proširila među kupačima, je zaslužan predator 'vatreni crv', najvjerojatnije mnogočetinaš Hermodice carunculata, prenosi Morski.hr. 

- Šaren, otrovan, proždrljiv: to su pojmovi koji najbolje opisuju vatrenog crva. Za razliku od mnogih vrsta crva koje karakteriziraju neupadljive boje, vatreni crv je lako uočljiv zbog svoje crvene boje, efekta prelijevanja boja, značajne veličine (duljine do 30 cm) i bijelih čuperaka koji mu krase tijelo- opisala ga je tako znanstvenica doc. dr. sc. Maja Krželj sa Sveučilišnog odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu, zajedno s kolegicom Cristinom Gioia Di Camillo iz Veleučilišta u talijanskoj regiji Marche.  

Znanstvenice objašnjavaju kako se brojnost ove vrste povećava zbog globalnog zatopljenja, a njegov dodir je bolan zato što ima na sebi tanke četine koje ispuštaju toksine.

- Vatreni crv ima malo predatora zbog toga što nije čest plijen, a čak ga ni ribari ne koriste za ješku.- kazale su znanstvenice u pismu za Morski.hr

 

Ključne riječi
crv

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?