Usporedili smo troškove života BiH i regije

Život obitelji u Zagrebu skuplji 1260 KM nego u Sarajevu, a od Sarajeva jeftinije samo Skoplje

04.11.2023.
u 16:33

Da su gorivo, energenti i hrana posljednjih godina sve skuplji, nije nikakva novost, kao ni činjenica da sve više građana i u BiH živi na rubu siromaštva, piše Večernji list BiH. Kako se zapravo nose s poskupljenjima i stalnim rastom životnih troškova, najbolje znaju sami građani, posebice oni koji primaju minimalnu plaću ili osobe treće životne dobi koje s minimalnim mirovinama jedva sastavljaju kraj s krajem.

Usporedba

Koliko je zapravo težak život u BiH, ali i regiji, najbolje pokazuju podaci Numbea, najveće svjetske baze podataka o troškovima života. Kako stoji u podacima, Sarajevo zauzima mjesto najskupljeg grada u Bosni i Hercegovini. Prema podacima s ove stranice, za četveročlanu obitelj u BiH mjesečni troškovi bez stanarine procjenjuju se na 3520,60 KM. Mjesečni izdaci za pojedinca također nisu niski. Naime, osobama koje same žive, prema Numbeovoj procjeni, potrebno je 1043,70 KM. Naravno, i to bez stanarine. Glavni grad u BiH je najskuplji, a po troškovima života slijede Banja Luka, Mostar i Tuzla.

Budući da je Numbeo stranica koja prikuplja podatke o troškovima života u cijelom svijetu, provjerili smo koliko je novca potrebno u glavnim gradovima u regiji. Jeftiniji život nego u Sarajevu, među onima u kojima smo pravili usporedbu, samo je u Skoplju. Naime, kako pokazuju podaci, četveročlanoj obitelji u Skoplju mjesečno je potrebno 3641,20 KM (115,363,6 den), i to bez stanarine, dok je obitelji s istim brojem članova u glavnom bh. gradu potrebno 3767,70 KM. Potrošačke cijene u Sarajevu za 3,5% više su nego u Skoplju (bez stanarine). Potrošačke cijene, uključujući stanarinu, u Sarajevu su za 2,2% više nego u Skoplju. Cijene najma u Sarajevu su 5% niže nego u Skoplju, a cijene restorana su 8,6% niže nego u Skoplju. U glavnom bh. gradu potrebno je 3,4% više novca nego u Skoplju, dok je lokalna kupovna moć u Sarajevu 33,3% veća nego u Skoplju. I za kraj usporedili smo i koliko se prosječno zarađuje u ovim dvama gradovima. Kako stoji u ljestvici, prosječna plaća u Sarajevu iznosi 1414,16 KM, a u Skoplju 1038,12 KM. Život četveročlane obitelji u Beogradu skuplji je za oko 500 KM. Kako pokazuju detaljni podaci, potrošačke cijene u Sarajevu niže su za 12,8% nego u Beogradu (bez stanarine).

Potrošačke cijene, uključujući stanarinu, u Sarajevu su 26,9% niže nego u Beogradu, a cijene najma u Sarajevu 62,5% niže su nego u Beogradu. Cijene restorana su za 36,4% niže nego u Beogradu, dok su cijene namirnica također niže - za 12,1 posto nego u glavnom i najvećem gradu Srbije. Lokalna kupovna moć u Sarajevu za čak 43,9% veća je nego u glavnom gradu Srbije. Zanimljiv podatak je i da Sarajlije prosječno mjesečno više zarade od Beograđana. Prosječna plaća u Beogradu je 1345,21, a u Sarajevu 1414,16 KM.

Glavni gradovi

Uspoređujući troškove u glavnom gradu BiH i Hrvatske, vidimo kako je obitelji u Zagrebu potrebno oko 1260 KM više nego u Sarajevu. Kako se navodi u detaljnoj analizi, potrošačke cijene u Sarajevu su 23,5% niže nego u Zagrebu (bez stanarine). Potrošačke cijene s najamninom u Sarajevu niže su za 31,7% nego u Zagrebu, dok su cijene najma u glavnom bh. gradu za 58% niže nego u Zagrebu. Cijene restorana u Sarajevu su 44,5% niže nego u Zagrebu, a cijene namirnica u Sarajevu su 24% niže nego u ovom hrvatskom gradu. Kako se navodi u podacima, lokalna kupovna moć u Sarajevu je 17,5% manja nego u Zagrebu. Usporedili smo i prosječne plaće u ova dva grada te vidjeli kako Zagrepčani prosječno zarade nešto više od 1000 KM više nego Sarajlije. Usporedili smo i odnos cijena u Sarajevu s glavnim gradom Crne Gore. Naime, obitelji u Podgorici treba više oko 220 KM nego onoj u Sarajevu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije