Zbog izgradnje plinovoda "Južna interkonekcija BiH i RH"

ZHŽ osniva poduzeće za izgradnju distributivne mreže plinovoda

plinovod
Ilustracija
31.08.2022.
u 08:30

U odluci Zakona o plinovodu "Južna interkonekcija BiH i RH" uređuju se pitanja od značaja za realiziranje projekta izgradnje navedenoga plinovoda na pravcu Zagvozd (Republika Hrvatska) - Posušje (BiH) - Tomislavgrad - Šuica - Kupres - Bugojno - Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar

Budući da prema projektu plinovod "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska" većim dijelom prolazi kroz teritorij Zapadnohercegovačke županije, ova županija je krenula s osnivanjem Javnog poduzeća "Plinovod Zapadnohercegovačke županije d.o.o." Upravo odluka o osnivanju navedenog javnog poduzeća našla se na dnevnom redu sjednice Vlade ZHŽ-a, piše Večernji list BiH

Kako se navodi u obrazloženju spomenute odluke Zakona o plinovodu "Južna interkonekcija BiH i RH", koji je Vlada Federacije BiH utvrdila u formi prijedloga, uređuju se pitanja od značaja za realiziranje projekta izgradnje plinovoda "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska" na pravcu Zagvozd (Republika Hrvatska) - Posušje (BiH) - Tomislavgrad - Šuica - Kupres - Bugojno - Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar.

Realizacija projekta

- Planirana je izgradnja plinske infrastrukture koja uključuje točke interkonekcije plinskih transportnih sustava Bosne i Hercegovine te Republike Hrvatske, cjevovodnu infrastrukturu, objekte na plinovodu (primopredajne postaje, otpremne, prijamne i otpremno-prijamne čistačke stanice, mjerne i mjerno-regulacijske postaje za opskrbljivanje potrošača duž glavnog plinovoda i odvojka, instalacije i oprema za nadzor i upravljanje), prateću energetsku infrastrukturu u vidu opskrbljivanja električnom energijom i vodom nadzemnih objekata, putnu infrastrukturu za pristup nadzemnim objektima i trasi plinovoda tijekom gradnje i nakon puštanja u pogon - navodi se u obrazloženju u kojem također stoji kako se za nositelja investicije projekta navedenog plinovoda određuje Gospodarsko društvo za proizvodnju i transport plina "BH-Gas" d.o.o Sarajevo, a financirat će se iz sredstava međunarodnih institucija osiguranih kroz kreditna zaduženja i grantove te osobnim sredstvima investitora.

- S obzirom na to da plinovod većim dijelom prolazi kroz teritorij Zapadnohercegovačke županije te kao i uzevši u obzir nadležnosti Županije za donošenje propisa o lokalnim postrojenjima za proizvodnju energije i osiguranje njihove dostupnosti predlaže se osnivanje Javnog poduzeća "Plinovod Zapadnohercegovačke županije d.o.o." koje će obavljati djelatnosti od javnog i društvenog interesa Zapadnohercegovačke županije iz područja energetike, stvaranja pretpostavki i uvjeta za realizaciju projekta plinofikacije, izgradnje distributivne mreže plinovoda i priključenja na plinsku mrežu u ZHŽ-u - stoji u objašnjenju ove odluke. U odluci se navodi kako će u roku od 15 dana od njezina stupanja na snagu Vlada ZHŽ-a koja obavlja ulogu Skupštine poduzeća imenovati privremeni Nadzorni odbor koji će u roku od 60 dana od dana upisa poduzeća u registar društva Skupštini predložiti njegov statut.

Kroz četiri županije

Odlukom su definirana i tijela poduzeća, u što spadaju Skupština, Nadzorni odbor, Uprava te Odbor za reviziju. Inače, realizacija projekta "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska" označena je kao jedan od najvažnijih strateških infrastrukturnih projekata u oblasti energetike u Federaciji BiH.

Projekt spomenutog plinovoda obuhvaća izgradnju plinovoda promjera 500 mm ukupne dužine oko 162 km. Kada je riječ o BiH, plinovod će se protezati kroz 4 županije: Zapadnohercegovačku, Hercegbosansku, Hercegovačko-neretvansku i Srednjobosansku županiju, s glavnom trasom od Posušja do Novog Travnika u duljini od ukupno 114 km te Posušje - Mostar u duljini od 48 km.

Stručnjaci smatraju da bi opskrba plinom preko Južne interkonekcije osigurala dotok plina u BiH iz više izvora, a ne samo iz Rusije kao što je sada slučaj. Naime, BiH je trenutačno ovisna o samo jednom izvoru opskrbljivanja prirodnim plinom - to je transportni plinovod koji dolazi iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, a koji je zastario i opterećen je posebice u zimskom razdoblju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije