U župi Radunice u općini Žepče održana Dekanatska korona

Ženidbenom parnicom ženidba se ne razrješava ni poništava

11.05.2023.
u 21:12

Dekanatska korona Vrhbosanske nadbiskupije održala je susret svećenika proljetnoga turnusa u župi Radunice u općini Žepče. Počeo je sv. misom koju je predvodio dr. sc. fra Šimo Ivelj, sudski vikar u Crkvenom sudu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu, piše Večernji list BiH. Održao je i predavanje "Neizostavna uloga župnika u izabranim ženidbenim pitanjima".

Okolnosti i činjenice

Tijekom predavanja naglašeno je pokretanje ženidbene parnice, rastava ženidbenih partnera uz trajanje ženidbene veze, ispisivanje iz Crkve i sakramenti inicijacije te problematika prethodnih prirodnih i sakramentalnih brakova. Fra Šimo Ivelj naglasio je, među ostalim: - Župnici osobito trebaju biti bliski s onima koji su u nevolji i bračnoj krizi. Propala ženidbena sjedinjenja su situacija u kojima se traži njihova bliskost i osjetljivost. Župnikova uloga zahtijeva oprez i stručnost te izbjegavanje ishitrenih zaključaka, lažnih nada i štetnih iluzija. U posljednje vrijeme pojavljuje se negativna praksa da se vjernici s iskustvom propalih brakova sami javljaju na Crkveni sud mimo prethodnih konzultacija sa župnikom aktualnog prebivališta. Sakrament ženidbe javno je dobro Crkve i vjernici sami ne bi trebali odlučivati o tom dobru. Ako se sumnja u valjanost ženidbe sa strane obaju ženidbenih partnera, trebaju se odmah posavjetovati sa svojim župnikom, koji ih upućuje na eventualni razgovor s crkvenim pravnikom. Na temelju savjetodavnog razgovora tražena stranka će dobiti informacije o samom postupku proglašenja ništavosti ženidbe i pravnom temelju za pokretanje parnice - rekao je fra Šimo te dodao kako je jednom valjano sklopljena ženidba uvijek valjana. - Ženidbenom parnicom niti se razrješava niti se poništava neka ženidba, već se pravno utvrđuje da uistinu nikada ženidba nije valjano postojala. Ako se ženidbu želi proglasiti nevaljanom, gledaju se okolnosti i činjenice do trenutka izricanja onog sudbonosnog "da" obaju zaručnika. Svi problemi koji su nastali poslije ovoga "da", tj. privole, ne idu u prilog proglašenja ženidbe ništavnom. Vrlo je mali broj sklopljenih brakova koji se mogu proglasiti ništavnim tj. nevaljanim - završio je predavač.

Kanonski propisi

Bilo je govora i o otpadu od Katoličke crkve naglasivši da "Katoličku crkvu napuštaju oni koji čine prekid veze zajedništva: vjere, sakramenata i pastoralnog vodstva (crkvene hijerarhije)". Razgovaralo se i o mješovitim ženidbama u kojima Crkva ide na ruku bračnim parovima poštujući kanonske i crkvene propise, završio je fra Šimo Ivelj. Domaćin susreta bio je vlč. Marinko Filipović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?