Konferencija u povodu 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, u organizaciji M. T. Abraham Grupe i Večernjeg lista BiH

"Žene u poslovnom svijetu" - priče o uspjehu u BiH ruše prepreke i predrasude

cvijeće
08.03.2022.
u 08:36

Šest žena iz BiH koje se nalaze na odgovornim dužnostima na konferenciji će govoriti o vlastitim uspjesima i izazovima s kojima se susreću na svom životnom putu

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ljepšeg spola. Nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije Prvog svjetskog rata u borbi za jednakost, pravo glasa, kao i emancipaciju žena. Prvi Dan žena obilježen je 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada su poginule 123 žene i djevojčice. Ideja za obilježavanje Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do prosvjeda zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice prosvjedovale su zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene osnovale su sindikat dva mjeseca kasnije.

Vidljiva postignuća

Prosvjedi 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale te je ustanovila Međunarodni dan žena na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. 8. ožujka je dan kada slavimo sve što su žene postigle. Ta su postignuća dobro poznata i vidljiva u gospodarstvu, kulturi, politici i svim drugim sferama našeg društva. Taj 8. ožujka nije samo dan proslave već i dan koji označava poziv na akciju za ubrzanje rodne ravnopravnosti. Tema ovogodišnje kampanje za Međunarodni dan žena 2022. je #BreakTheBias. Tema poziva na rodno jednak svijet, svijet bez predrasuda, stereotipa i diskriminacije. Svijet koji podrazumijeva raznolikost, pravičnost i uključivost, gdje se cijeni i slavi različitost. Aluminij industrija Mostar je kompanija koja s ponosom može reći: "Mi smo kompanija koja razbija predrasude". U Aluminiju 50 posto rukovodećih pozicija "drže" žene. Nažalost, nije u većini, ali može pružiti primjer drugim kompanijama u BiH, regiji i šire te pokazati kako je dobro dati priliku ženama da vode kompaniju i uz njihovo vodstvo vidjeti rezultate, odnosno, u slučaju Aluminij industrije, upravo koliko su postigli u 18 mjeseci proizvodnje. Ove godine, upravo na Međunarodni dan žena, 8. ožujka, u Aluminiju će se održati konferencija "Žene u poslovnom svijetu". Ovu konferenciju organiziraju M. T. Abraham Grupa i Večernji list BiH, što je i prvi put da jedna privatna kompanija organizira konferenciju koja slavi i promovira žene. Večernji list redovito organizira različite konferencije koje promiču napredak u različitim sferama - od ekonomije do obrazovanja - te kroz tekstove promiče jednakost u društvu, bolji položaj različitih kategorija stanovništva. Partneri smo s Aluminijem jer je izvrstan primjer koliko žene mogu uspješno obnašati najodgovornije pozicije u jednoj velikoj uspješnoj tvrtki i doprinositi njezinu napretku. Odličan primjer koliko žene mogu doprinijeti napretku tvrtke je i Večernji list u kojem žene čine polovinu zaposlenih, a u bh. izdanju zamjenica glavnog urednika je žena. Žene obnašaju uredničke i novinarske poslove ravnopravno sa svojim muškim kolegama.

Zabrana diskriminacije

Bh. zakonodavstvo štiti prava žena i zabranjuje diskriminaciju, međutim, nažalost u nekim tvrtkama diskriminacija još postoji i zato nastojimo uputiti na problem i doprinijeti, ako ne nultoj stopi diskriminacije, onda bar njezinu smanjenju. Članak 8. Zakona o radu Federacije jasno kaže kako je zabranjena diskriminacija radnika, kao i osoba koje traže zaposlenje, s obzirom na spol, spolno opredjeljenje, bračno stanje, obiteljske obveze, starost, invalidnost, trudnoću, jezik, vjeru, političko i drugo mišljenje, nacionalnu pripadnost, socijalno podrijetlo, imovno stanje, rođenje, rasu, boju kože, članstvo ili nečlanstvo u političkim strankama i sindikatima, zdravstveni status ili neko drugo osobno svojstvo. Kao tržišnom lideru, iz Aluminija kažu kako je njihova odgovornost inspirirati druge da slijede njihovo vodstvo i osjećaju se obveznima početi raditi na tako osjetljivoj temi, ali, kako kažu, mogu govoriti samo o stvarima koje znaju, a to je korporativni svijet i mogućnost promjena u njegovim okvirima. Zbog toga daju priliku za poduzimanje konkretnih koraka profesionalcima. Prva ženska konferencija želi dati priliku uspješnim ženama koje imaju što reći, kako o svom uspjehu tako i o problemima u ovoj sferi. Sudionice konferencije su Suzi Mikulić, zamjenica direktora Aluminij industrije, Sabina Softić, partnerica u Deloitteu Bosna i Hercegovina, Helena Lončar, ravnateljica Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH, potom Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma Federacije BiH, Valentina Rupčić, zamjenica glavnog urednika Večernjeg lista BiH, i Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH. Šest uspješnih žena koje imaju što reći o svojim uspjesima, ali i uspjesima kompanija i institucija u čijim su upravljačkim strukturama, svojim primjerom pokazati da žene kojima se pruži prilika mogu doprinijeti osobnom, ali i razvoju društva.

Sudionice svakako mogu uputiti na propuste u zakonodavstvu, ali i u praksi, koje treba ispraviti, ali i prezentirati sve ono dobro što imamo.

Konferenciju će danas izravno prenositi Večernji TV i SUM TV putem internetskog portala, snimat će je BHRT te pratiti ostali mediji poput FENA-e kako bi što šira javnost imala priliku čuti glas ovih žena. Svi sudionici i gosti imat će priliku kroz izjave sudionica i temu konferencije dobiti uvid u priču o uspješnim ženama iz različitih branši te da ćemo uspješno realizirati naš cilj zbog kojeg organiziramo konferenciju, a to je upozoriti na situaciju u BiH te kroz pozitivne priče i primjere pokazati da je moguće da žena u BiH uspije u svijetu politike, poduzetništva i biznisa.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije