Zdravstveno stanje stanovništva

Žene u HN županiji umiru od moždanih udara, a muškarci najčešće od karcinoma pluća

16.06.2017.
u 10:00

Žene u Hercegovačko-neretvanskoj županiji tijekom prošle godine najviše su umirale od posljedica moždanog udara, dok je kod muškaraca najveći uzrok smrtnosti karcinom pluća, piše Večernji list BiH. Iz podataka dokumenta “Ocjena zdravstvenog stanja stanovništva za 2016.” vidljivo je kako moderan način života, s malo kretanja i uz konzumiranje brze hrane i cigareta, itekako ostavlja trag na zdravlje stanovništva.

Rast broja moždanih udara

“Analizirajući uzroke smrtnosti po spolu, dolazimo do zaključka kako je kod ženskog spola na listi vodećih uzroka smrtnosti moždani udar (I63) s 9,8%, gdje bilježimo rast od 1,9% u odnosu na prethodnu godinu, slijede akutni infarkt miokarda (I21) sa 6,7% s rastom od 2,2%, kardiomiopatija (I42) s rastom s 4 na 4,5% te dijabetes s primjetnim rastom s 3,2 na 5,4%. U izvještajnom razdoblju pojavljuje se karcinom dojke na 6. mjestu s 2,9% od ukupnog broja oboljelih”, navodi se u dokumentu “Ocjena zdravstvenog stanja stanovništva za 2016.” koji je nedavno razmatran na sjednici Vlade HNŽ-a. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?