oprez

Žene su više pod stresom nego muškarci. I postoji razlog za to...

25.05.2019.
u 08:47

Prema American Psychological Association, žene su više pod stresom u odnosu na muškarce.

Stres i anksioznost jako su neugodni osjećaji, a rijetko se tko danas može pohvaliti da nisu osjetili stres. 

Negativne emocije, psihički umor i gubitak kontrole nad situacijom veliki su izvor stresa, a to može za posljedicu imati i razvoj raznih zdravstvenih problema. 

Ne pomaže niti to što smo u zatvorenom krugu razmišljanja o problemima koji nas muče iznova i iznova. Umjesto da stalno vrtimo stresne situacije u glavi, zapravo bismo trebali potražiti rješenje.

Prema American Psychological Association, žene su više pod stresom u odnosu na muškarce. Stres kod žena uzrokuje i migrene , bolove u želucu, osjećaj iscrpljenosti, razdražljivost i osjećaj tuge i beznađa. 

Studija provedena na Sveučilištu Wisconsin-Madison, pokazala je da su žene u srednjoj životnoj dobi podložnije i češće pod stresom nego muškarci i žene druge životne dobi. Ono što žene posebno uzrujava je traženje ravnoteže između poslovnih obveza i obitelji. Žene su i osjetljiviji spol pa sve primaju k srcu još intenzivnije nego muškarci. 

Ženski limbički dio mozga, koji kontrolira emocije i sjećanja, vrlo je aktivan. Zbog toga je ženama teško zaboraviti neugodne situacije i negativne emocije. Problem koji potencira stres kod žena jest činjenica da one nisu dobre u otpuštanju situacije, njihov mozak stalno iznova ponavlja isti događaj. 

Istraživači na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale otkrili su da, iako se sjećaju izuzetno stresnog događaja, muškarci su više uključeni u akciju i planiranje. Naprotiv, žene uglavnom emocionalno obrađuju taj događaj. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?