Meddžida Kreso

Žene se svojim dokazanim radom, znanjem i stručnošću trebaju nametnuti

kreso
27.11.2016.
u 11:56

Predstavnici Centra za sigurnosne studije su u okviru projekta „Osnaživanje žena za jaču integraciju u sektor sigurnosti Bosne i Hercegovine kroz javnu promociju uspješnih liderki“, koji financijski podržava Kanadski fond za lokalne inicijative, razgovarali s Meddžidom Kreso, predsjednicom Suda BiH.

Kreso je na tu poziciju prvi put imenovana 10. listopada 2004., te ponovno u siječnju 2011. godine, otkad joj teče drugi mandat. Početkom 2017. godine ističe joj drugi šestogodišnji mandat. Natječaj za poziciju predsjednika Suda Bosne i Hercegovine raspisan je 5. rujna i bio je otvoren do 20. riujna. U tijeku je procedura izbora novog predsjednika.

Kreso smatra da su žene, „pokazujući hrabrost i profesionalnost u ključnim trenutcima doprinijele da Sud BiH ostane jedna od najvažnijih karika u pravosudnom lancu koja jamči vladavinu prava na teritoriju cijele BiH“.

U svojoj bogatoj profesionalnoj karijeri Kreso je bila na pozicijama sutkinje, tužiteljke i odvjetnice. 

- Svaka od ovih pozicija nosila je sa sobom veliku odgovornost, istovremeno predstavljala izazov, no što je najvažnije svaka je donijela iskustvo bez kojeg se ne može biti ni dobar sudac, ni dobar tužitelj, niti dobar odvjetnik. Teoretsko znanje koje se stekne u obrazovnim ustanovama samo je baza koja se kroz praksu, predanim radom i snagom volje, kontinuirano gradi. Taj put je dug i tu prečica nema. Ukoliko netko misli da ga, gradeći karijeru, može skratiti – u velikoj je zabludi jer neznanje, baš kao i znanje, vrlo brzo dolazi do izražaja. Točno je da sam bila i odvjetnica i tužiteljica, još sam sutkinja, i iz tog razloga duboko cijenim kolege jer sam svjesna težine posla koji obavljaju. Riječ je, dakle, o različitim ulogama koje suci, tužitelji i odvjetnici imaju u sudskom postupku, no svaka od njih nosi svoju težinu i svaka je izuzetno važna - istaknula je Kreso.

Govoreći o radu Suda BiH, ona je rekla da je taj sud jedan od najvažnijih karika u pravosudnom lancu koji jamči vladavinu prava na području Bosne i Hercegovine.

- Od osnivanja, Sud BiH radi pod pritiskom, bilo da je riječ o prijetnjama ukidanjem, nepoštivanju njegovih odluka, uskraćivanju proračuna za neometan rad ili odugovlačenju procesa imenovanja sudaca. Međutim, Sud nikada nije podlegao tome i zato je danas tu i zato su mu opstojnost i budućnost neupitni - rekla je Kreso.

- Sud BiH se, svojim predanim radom, izborio za opstanak. Ako me pitate je li bilo lako – nije, ali ako me pitate je li vrijedilo – naravno da jeste - dodala je.  

U sektoru pravosuđa BiH, 60 posto je žena na pozicijama sudaca i tužiteljaa. S druge strane, 41 posto njih se nalazi na rukovodećim pozicijama u sudovima i tužiteljstvima.

- Što se mene tiče, ako je točan taj podatak, to je dobra vijest. Iz iskustva koje imam žene su izuzetne radnice, hrabre su i odvažne. U Sudu BiH također je situacija „u korist žena“ i one su te koje su nosile i još nose veliki teret ovog posla i veliku odgovornost. No, da ne bih bila pogrešno shvaćena dozvolite da pojasnim - nisam za ideju da žene trebaju biti ravnomjerno zastupljene samo zato što su žene, dakle na osnovu spolne pripadnosti. Smatram da se žene svojim dokazanim radom, znanjem i stručnošću trebaju nametnuti. Dakle, nitko po osnovu spola ne treba biti niti podređen, a niti privilegiran. Trebamo se voditi drugim kriterijima, ali ti kriteriji moraju biti isti za sve - istaknula je Kreso u razgovoru za CSS-a.

Ističe da sposobne, stručne i odgovorne žene koje profesionalno obavljaju posao treba podržati.

- Žene su, kad je riječ o Sudu BiH, u ključnim trenutcima pokazale hrabrost i profesionalnost, a bit ću slobodna reći, i održale Sud BiH. Međutim, balans ne treba praviti pod svaku cijenu, ne treba ga praviti nasilu. Na što bi Sud BiH danas ličio, ako bi ga uopće bilo, da u njemu radi 90 posto žena koje nisu dovoljno stručne i koje nisu dorasle dodijeljenoj funkciji? No, ovo što kažem za žene odnosi se i na muškarce: dakle, samo rad, znanje, stručnost i odgovornost su dovoljno dobri argumenti i oni moraju biti iznad nacionalnih – barem kada je riječ o ovoj branši - poručila je Kreso.   

Njena poruka za mlade djevojke i žene koje planiraju graditi svoju profesionalnu karijeru u sektorima pravosuđa i sigurnosti BiH jeste „da imaju strpljenja i da svoj profesionalni put grade tako što će se njime za 10 ili 20 godina ponositi, a ne stidjeti ga se“.

- Danas je vrlo popularno preskakati po nekoliko stepenica da bi se što prije došlo do određene funkcije i napredovalo u karijeri. Sustav to omogućava, ali to je pogrešan sustav. Od takvih država ima više štete nego koristi, a posljedice mogu biti fatalne za cijelo društvo. Zato je moj savjet mladim pravnicima da nikada ne prestanu učiti, ulagati u sebe i cijeniti priliku da rade s iskusnijim kolegama, jer iskustvo im nitko ne može dati, mogu ga samo steći - rekla je Kreso u razgovoru za CSS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?