Naslovnica Vijesti

Žene prečesto "izgore" od obveza i stresa: Evo kako to spriječiti!

Žene su majtorice multitaskinga. Većino vremena pokušavaju balansirati između nekoliko stvari odjednom, pa su često pod stresom i napete
11. listopada 2018. u 16:50 0 komentara 97 prikaza

Zauzetost nije samo karakteristika zaposlenih žena ili majki, ona stvara stres kod žena u svim stadijima života, a posljedice mogu biti vrlo pogubne. Aksioznost i depresija dvostruko su češće kod žena nego kod muškaraca, a u kombinaciji s promjenama hormona, u PMS-u, nakon poroda ili prije menopauze, neki poremećaju mogu doslovno "paralizirati" život. Mogu se uplesti u svakodnevnu rutinu i donijeti još više stresa i problema.  

Što je lijek?

Tražite pomoć. S problemom se lakše nositi ako se nekom povjerite. I to je jedan od najlakših načina. Ali za mnoge žene ovo je lakše reći nego učiniti. 

Kako znati da previše radite? 

Treba se zapitati zašto sam toliko zauzeta. Moguće je da ste odrasli u vrlo tradicionalnom okruženju gdje žene obavljaju većinu zadaća u domaćinstvu, ili samo želite zadržati kontrolu. Možda nitko drugi ne zna obaviti stvari jednako dobro kao vi ili kako vi to volite. Što god da je korijen ovog problema, pojavit će se ljutnja, negativne emocije prema drugima... A sve to uzrokuje insomniju, umor, ali i manjak motivacije i želje za životom. To su sve znakovi da ste "izgorili". 

Kada ignorirate znakove to može utjecati na vašu ljubavnu vezu, one s kojima živite, bračnog partnera i djecu, ali i prijatelje ili kolege. 

Izbjegnite problem!

Kako bi ostale zdrave mentalno i fizički, žene koje previše rade trebaju naučiti podijeliti zaduženja drugima. Smanjit će svoj stres ako ga malo podijele s drugima. Ako vam izgleda da kada to radite, tražite pomoć i to vam se ne sviđa, onda jednostavno prestanite govoriti "da" ili "može" na sve. 

Pronađite vrijeme za sebe. Žene često sebe stavljaju na zadnje mjesto. Morate imati vremena za svoje interese i aktivnosti koje volite. I obavezno pokušajte spavati barem sedam sati dnevno. 

Zaboravite na prevelika očekivanja i standarde. Prihvatite da ne može svatko - sve! Kad se drugi ponude pomoći, prihvatite to bez kritike. Dopustite djeci da pospreme krevet na svoj način, a ako netko drugi sprema ormarić sa suđem i ništa nije na "svom mjestu", ma, zanemarite to! 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.