borba protiv opakih bolesti

Žene iz Čapljine i Mostara, muškarci u Jablanici i Konjicu najčešće imaju rak

08.03.2019.
u 20:30

U organizaciji OO Zajednice žena HDZ-a BiH “Kraljica Katarina Kosača” Čitluk, u Čitluku je održana vrlo posjećena edukativna javna tribina o prevenciji raka dojke i raka vrata maternice, piše Večernji list BiH. 

Gorući problem

Govorile su Maja Memić, predsjednica Udruge žena oboljelih od karcinoma dojke Novi pogled iz Mostara, dr. sc. Inga Marijanović, spec. onkologije i radioterapije u Klinici za onkologiju SKB-a Mostar, i dr. Tanja Marić Krešić, spec. za ginekološku onkologiju u SKB-u Mostar. - Priča o malignim bolestima gorući je javnozdravstveni problem u cijeloj regiji, pa i kod nas.

Posljednjih mjeseci se u susjednoj Hrvatskoj jako puno govori o nacionalnom planu borbe protiv raka i programima prevencije, dok toga kod nas nema. Mislim da je BiH jedina zemlja u Europi koja nema program prevencije raka dojke i raka grlića maternice, tako da je ovo jedan veliki iskorak pa sam jako sretna što sam večeras ovdje i što mogu sa svima podijeliti ono što znamo i potencijalno ono što ne znamo da bismo bili bolji i pokušali ići ukorak sa svim gorućim problemima.

Ovakve javne tribine pridonose jako puno jer žene jednostavno shvate što bi trebalo činiti i da su one te koje moraju voditi brigu o svom zdravlju. No, žene se s vremenom opuste pa smatram da su ovakve tribine izuzetno važne.

Prema nekim preliminarnim podacima populacijskog registra, otprilike u BiH godišnje oboli 1400 žena od raka dojke, a od toga 500 do 600 njih umre. Registar je vrlo važan program koji treba uspostaviti jer ne možemo dalje bez relevantnih podataka - istaknula je dr. Marijanović dodajući kako je u 2018. u svijetu zabilježeno oko 18,000.000 oboljelih od raka, a, prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije, 2040. će ih biti oko 30,000.000.

Što se tiče HNŽ-a, moram reći da se broj oboljelih između 2010. i 2014. godine povećao i do pet puta. Što se tiče žena, najviše ih obolijeva u Čapljini i u Mostaru, a što se tiče muškaraca, u Jablanici i Konjicu. U općini Čitluk ih je malo manje. Napominjem da ovo nisu relevantni podaci zato što nemamo odgovarajući registar oboljelih - rekla je dr. Marijanović.

- Žene su informirane o ovom problemu, samo što nas u jednom dijelu ignoriraju. Možda nisu motivirane da dolaze na redovite ginekološke preglede i mi, manje-više, svake godine kontroliramo iste žene. Prema podacima kojima raspolažemo, svake godine u svijetu oboli oko pola milijuna žena, a, nažalost, 50 posto ih od toga i umre. Što se tiče raka vrata maternice, kroz prevenciju smo ga na svjetskoj razini uspjeli pomaknuti na treće mjesto što se tiče obolijevanja.

Na prvom mjestu je rak endometrija, potom najagresivniji od svih – rak jajnika, a rak vrata maternice je na trećem mjestu. Međutim, što se tiče izlječenja i smrtnosti, tu nismo uspjeli napraviti apsolutno nikakve pomake. Moramo prevenciju pomaknuti na višu razinu, ne samo pričati da se dolazi na papa-testove, mi moramo cjepivo dovesti u BiH.

Vlastita iskustva

Ono mora biti dostupno svima. Kod nas se nailazi na veliki otpor. Prva stvar je da mi moramo i dječake i djevojčice cijepiti protiv HPV-a, glavnog uzročnika tog raka - kazala je dr. Marić Krešić dodajući kako u Australiji više nitko ne obolijeva od te vrste raka jer se obavlja cijepljenje. Vlastita iskustva iznijela je Maja Memić, predsjednica Novog pogleda, koja okuplja žene oboljele i liječene od karcinoma dojke, a koja je i sama oboljela i liječena od te bolesti. Naglasila je kako se, ako se pregled obavi na rijeme, onda može drukčije gledati na život i svijet jer je rak dojke tada izlječiv. •

Ključne riječi
rak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?