žurna evakuacija

Potres jačine 7,5 stupnjeva pogodio Filipine, cunami se očekuje i u Japanu

02.12.2023.
u 17:52

Potres magnitude 7,5 pogodio je Mindanao na jugu Filipina kasno u subotu nakon čega su izdate naredbe za evakuaciju za neka područja i jugozapadne japanske obale zbog upozorenja za cunami.

Filipinska seizmološka agencija Phivolcs saopćila je da bi valovi mogli pogoditi Filipine do ponoći (16:00 GMT). Američki sustav upozorenja za cunami priopćio je kako bi duž nekih filipinskih obala moglo biti valova i do tri metra, piše Reuters.

"Čamci koji su već u moru tijekom ovog razdoblja trebali bi ostati u moru u dubokim vodama do daljnjeg savjetovanja", rekli su iz Phivolcsa, zamolivši ljude koji žive u blizini obale provincija Surigao Del Sur i Davao da se odmah evakuiraju ili presele dalje od vode.

Japanski emiter NHK priopćio je da se očekuje kako će valovi cunamija do jednog metra stići do jugozapadne obale Japana oko 30 minuta kasnije, do 1:30 sati u nedelju (16:30 GMT u subotu).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?