NIJE SVE KAKO SE ČINI

Želite istopiti kilograme? Ove naizgled pozitivne navike čine nam više štete nego koristi

mršavljenje
Guliver/Thinkstock
07.05.2022.
u 14:09

Gubitak težine može biti izazovan, a previše je i zbunjujućih informacija o tome kako to postići. Jako puno savjeta za zdravlje i mršavljenje potrebno je provjeriti više puta

1. Manje sna za jutarnje vježbanje

Vježbanje ujutro smatra se odličnom opcijom. Odgovara prirodnim hormonskim fluktuacijama u tijelu, pomaže raspoloženju tijekom dana te regulira apetit. Međutim, ako ugrozite idealan broj sati koje biste trebali potrošiti na spavanje, to se može negativno vratiti. Ograničenje sna povezano je s povećanom glađu i većim unosom hrane te samim time i s većim rizikom od debljanja i pretilosti.

2. Vježbanje svaki dan

Da biste stvarno promijenili svoj život, redoviti plan vježbanja svakako bi vam trebao biti rutina poput jedenja ili spavanja. Ali uvijek biste trebali rezervirati jedan dan za odmor svakih 7 do 10 dana. To je zato što tijelo treba vrijeme za oporavak.

24sata

To daje vremena vašim mišićima da ojačaju i smanje rizik od ozljeda. Previše vježbanja može uzrokovati i umor te zapravo povećati debljanje, osobito oko trbuha. To je zbog kortizola, prirodnog hormona stresa koji je odgovoran za regulaciju metabolizma - kortizol je također izravno povezan sa stresom, stoga se dobro odmarajte, fizički i psihički.

3. Previše spavate

Kao što je premalo sna loše za vas, previše sna također povećava rizik od razvoja raznih kroničnih bolesti, dijabetesa, anksioznosti i pretilosti kod odraslih. Ako smatrate da 7 do 8 sati sna po noći nije dovoljno ili se osjećate umorno i nakon noći dobrog sna, razmislite o tome da se javite svom liječniku.

Sleeping woman

4. Ne jedete dovoljno masti

To se, naravno, odnosi na zdrave masti. Masnoće su dobile lošu reputaciju, ali one su dio uravnotežene zdrave prehrane i naše tijelo ih treba. Pomažu između ostalog u apsorpciji vitamina, podržavaju rast stanica, zdravlje mozga i očiju, zacjeljivanje i proizvodnju hormona i najbolji su izvor energije za naša tijela. Ako se osjećate tromo, često ste gladni, bole vas zglobovi ili ste prehlađeni više nego inače, možda biste trebali jesti više zdravih masti. 

Možete ih pronaći u siru i jajima, maslinovom ili ulju repice, orašastim plodovima i avokadu te chia ili lanenim sjemenkama. Samo pokušajte izbjeći trans masti iz hidrogeniranih ulja koja se često nalaze u prerađenoj hrani.

5. Politika nulte tolerancije prema šećeru

Od smanjenja rizika od dijabetesa i sporijeg starenja do boljeg sna i gubitka težine, prednosti smanjenja šećera su ogromne. Međutim, nulta tolerancija šećera mogla bi dovesti do dodavanja u hranu umjetnih zaslađivača, a ti proizvodi mogu biti loši kao i sam šećer, izazivajući dijabetes i pretilost. Šećer može biti dio uravnotežene prehrane, samo odaberite cijelo voće umjesto soka ili kolačića. Na taj ćete način također konzumirati prirodna vlakna koja pomažu tijelu da ih na najbolji način iskoristi.

24sata

6. Odbacivanje žumanjka

Jaja su jedna od najhranjivijih namirnica na planeti. Imaju puno vitamina i po malo svih hranjivih tvari potrebnih našem tijelu. Ali kada izbacite žumanjak, bacate više od polovice tih hranjivih tvari. I štoviše, žumanjak je mjesto gdje se nalazi kolin, rijedak nutrijent koji se koristi za izgradnju staničnih membrana i igra specifičnu ulogu u mozgu. Masnoća koju sadrži cijelo jaje je korisna - toliko da je povezana sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti i podizanjem 'dobrog' kolesterola.

7. Razmišljate o salati umjesto o proteinima

Salate su odlične, ali ako želudac punite zelenom salatom, možda nećete ostaviti dovoljno mjesta za pravu količinu proteina. Proteini igraju ulogu u stvaranju i održavanju svake stanice u tijelu. Bez toga bismo mogli izgubiti mišićnu masu i oslabiti imunološki sustav, kao i kosu i nokte.

Također, vjerojatno ćete se osjećati 'lošije' nakon obroka s malo proteina i često ćete biti gladniji. Prehrana bogata proteinima povezana je s pojačanim metabolizmom i smanjenjem unosa kalorija i žudnje.

24sata

8. Jedemo jogurt s okusom

Konzumiranje jogurta smatra se zdravom navikom, jer je prepun zdravstvenih prednosti. Sadrži kalcij i probiotike koji su dobri za naš mikrobiom i imunološki sustav te vitamine i proteine. Međutim, većina jogurta, posebice s okusima, koje kupujemo imaju puno dodanog šećera i zaslađivača. Ako stvarno volite jogurt s voćem, razmislite o tome da ga dodate u prirodniji jogurt.

9. Pijenje previše vode

Voda čini većinu naše tjelesne težine i od vitalne je važnosti za nas. Iako nedovoljno pijenje vode može ugroziti naše zdravlje, previše pijenja može dovesti do prekomjerne hidratacije i debljanja. Prekomjerna hidratacija može biti vrlo ozbiljna. Pojavljuje se kada količina soli i drugih elektrolita u vašem tijelu postane previše razrijeđena, ugrožavajući redovite funkcije tijela. Također, stalno pijenje vode snižava i razinu natrija u krvi, donosi Bright Side.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije