Dan ZHŽ-a

Zdenko Ćosić: Sloboda i demokracija plaćeni su visokom cijenom

Zdenko Ćosić
19.11.2014.
u 09:42

Predsjednik Skupštine ZHŽ-a Ante Mišetić kazao je da je u Skupštini bilo burno, ali oko pitanja Hrvata svi su ostali složni

Svečano je proslavljen Dan ZHŽ. Položeno je cvijeće u spomen svim poginulim braniteljima na središnjem trgu kod križa u Širokome Brijegu, nakon čega se nastavilo svečanom sjednicom u kinu Borak. Na samom početku nazočnima se obratio predsjednik Skupštine ZHŽ-a Ante Mišetić koji se osvrnuo i na osnivanje HZ HB. - Anto Valenta, predsjednik HZ središnje Bosne, prije nekoliko godina je izjavio kako je ideja o HZ nije nastala u Hercegovini, već u središnjoj Bosni. Oni su bili svjesni da je Hercegovina naslonjena na Hrvatsku, dok su se oni nalazili u okruženju. Tako je uništena stigma da je HZ HB osnovala šačica Hercegovaca, kazao je Mišetić dodavši kako je HB produkt hrvatskog naroda u BiH. Uputio je zahvalu svima koji su dali svoj život za obranu te se osvrnuo i na rad Skupštine u proteklom mandatu.

Sjećanje

- Svjesni ste što je rađeno u protekle četiri godine, sustavno uništavanje, sustavna krađa novca, nelegalno biranje predstavnika. Život je težak, a sve krize su došle iz krize morala. U našem proteklom radu bilo je i burno i žustro, ali kada se radilo o Hrvatima, svi smo bili složni, na što sam ponosan, kaže Mišetić. Nazočnima se obratio i predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić koji je kazao kako se ne možemo ne sjetiti da se na ovaj dan dogodila velika tragedija Vukovara, kao ni toga da je istoga dana osnovan HZ HB.

Molitva

- To je pokazatelj kako se za slobodu i demokraciju nekog naroda, unatoč tome što su im zajamčena prava, treba boriti i oni uvijek imaju svoju žrtvu. Platili smo visoku cijenu demokracije, a ovdje u BiH ne možemo još uvijek reći da u potpunosti uživamo ta prava koja su nam formalno zajamčena, kaže Ćosić. Dodao je kako moramo čuvati sjećanja na žrtve, čuvati ih kao stečevinu, zalog žrtava koji su dali svoje živote. Predsjednik Glavnog vijeća HZ HB Vladimir Šoljić kazao je kako je prije rata ova županija spadala u najnerazvijenije, što danas nije slučaj, te kako je osim gospodarskog ova županija doživjela procvat na svim poljima društvenog i kulturnog djelovanja. Na kraju je župnik franjevačkog samostana fra Stipe Biško izrekao molitvu i blagoslov za sve okupljene.

- Danas želim ovdje svjedočiti jedinstvo. Čovjek koji ne pozna povijest, ne zna ništa o sebi. I koji ne cijeni svoje, ne može cijeniti ni tuđe, kazao je Biško. U programu je sudjelovala Glazbena škola Široki Brijeg s Djevojačkim zborom i Tamburaškim sastavom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije