pune ruke posla

Zbog zaraženih u tvornici ribe, u Stocu će se testirati i policajci i zaposlenici vrtića

29.06.2020.
u 20:21

Liječnički timovi su tijekom proteklog vikenda imali pune ruke posla zbog pojave koronavirusa u tvornici ribe u Stocu. Od 50 zaraženih osoba njih 13 je dobilo simptome Covida-19, a uz to su se ubrzano obrađivali kontakti zaraženih osoba kojih je preko 300 smješteno u izolaciju, te uzimali brisevi za testiranje osobama koje su iz rizičnih skupina.

"Za razliku od subote kad su svega četiri osobe imale blago povišenu temperaturu, već danas imamo deset osoba koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, te tri osobe koje imaju gubitak okusa i mirisa što je karakterističan simptom COVID-a kod mlađih osoba“, kazao je za Klix.ba direktor Doma zdravlja Stolac Kazimir Raguž.

Oni su, prema njegovim riječima, na simptomatskoj terapiji, koja podrazumijeva snižavanje temperature paracetamolom, nadoknadu tekućine i pojačanje vitamina.

“Za sada samo smirujemo simptome, jer za ovu virusnu infekciju nema nikakvog lijeka. Jedino u slučaju upale pluća uključuju se antibiotici, kako bi se spriječila superinfekcija i dolazak bakterije na pluća, što bi dodatno sve zakompliciralo“, pojašnjava Raguž.

Naglašava kako za sada nema ozbiljnih simptoma niti hospitaliziranih osoba, te podsjeća da su svi zaraženi u tvornici radno aktivni i ne spadaju u rizične skupine.

"Ono što nas brine jeste mogućnost da su bili u kontaktima sa osobama iz rizičnih skupina, a tu su prije svega njihovi roditelji, djeca i bliski kontakti s nekim od kroničnih oboljenja. Zbog toga detaljno radimo analize kartona svih pacijenata koji su imali kontakte s osobama iz tvornice, kako ne bi došlo do neželjenih posljedica“, ističe Raguž.

Tijekom dana je 45 uzorka iz Stoca poslano u Mostar na testiranje, a Raguž ističe kako se uzimaju brisevi svih rizičnih skupina, te se stalno prati zdravstveno stanje svih zaraženih osoba i njihovih kontakata.

"Pokušavamo povezati kontakte iz te tvornice s drugim javnim ustanovama koje mogu biti posebno pogođene ukoliko dođe do prenosa zaraze. Tako imamo Dom za osobe s posebnim potrebama i za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje, ali imamo i gerijatriju sa starim osobama, tako da testiramo sve zaposlenike tih ustanova“, kaže Raguž.

Naglašava kako će se testirati i zaposlenici vrtića, ali i policijski službenici jer ima osoba iz tvornice koje su bile s njima u kontaktu, a predstoji im jako puno posla u kontroliranju izolacije.

Naglašava kako se sve radi prema preporukama epidemiologa i infektologa iz Mostara s kojima su stalno u komunikaciji, pa će tako kod nekih kontakata ostaviti vremena za inkubaciju da se ne bi dobila lažno negativna slika.

S obzirom na to da u tvornici ribe, gdje je koronavirusom zaraženo 50 osoba koje su većinom s područja Stoca, radi oko 120 radnika od kojih je 70 posto njih iz Republike Srpske, broj zaraženih u tom entitetu koji se vezuje za ovaj klaster nije poznat.

"Mi imamo evidentirane osobe s područja HNŽ, ali ne i s područja RS, jer se za njih testiranja rade u domovima zdravlja u tom entitetu“, kazao je glasnogovornik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva rada i socijalne zaštite HNŽ Pero Pavlović.

Podsjetimo, prvi slučaj zaraze koronavirusom u tvornici ribe u Stocu registriran je kod osobe iz Ljubinja, nakon čega su testiranja radnika pokazala dramatične rezultate. Tvornica koja je trenutno jedan od najvećih klastera za dva entiteta zatvorena je do daljnjeg, a medicinska struka ulaže maksimalne napore kako bi se zaustavilo širenje zaraze.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?