Više od 100 osoba javilo se u bolnicu

Zbog uboda krpelja devet osoba u RS-u oboljelo od lajmske bolesti

krpelji
03.07.2017.
u 07:23

 U posljednjih nekoliko mjeseci značajno je porastao broj građana koji su zbog uboda krpelja upućeni u banjolučku Kliniku za infektivne bolesti, a devet njih je završilo na bolničkom liječenju, piše Večernji list BiH. U Univerzitetskom kliničkom centru RS-a kazali su za Euroblic da su na ovoj klinici u ožujku završila četiri pacijenta, u travnju 16, svibnju 38, a u lipnju 48 njih.

Brojne komplikacije

“Do sada je bolnički liječeno devet oboljelih od lajmske bolesti drugog i trećeg stadija koji su imali i kliničku i serološku potvrdu navedene infekcije”, kaže načelnica Klinike, Antonija Verhaz. U Institutu za javno zdravstvo RS-a objašnjavaju da ova bolest zahvaća prvenstveno kožu, a zatim srce, zglobove i centralni živčani sustav.

“Ako se bolest ne prepozna i ne liječi na vrijeme, nakon nekoliko tjedana razvija se drugi stadij s neurološkim simptomima, pojavom bolova u zglobovima i kardiološkim simptomima. Ako se bolest ni tada ne liječi, nakon više mjeseci ili godina ulazi u treću fazu s teškim neurološkim ispadima, promjenama na zglobovima i koži “ kazali su u institutu. Lajmska bolest se klinički manifestira pojavom lokalnog otoka i crvenila na mjestu uboda i to tri do 32 dana nakon uboda. Pored promjena na koži mogu se javiti temperatura, drhtavica, malaksalost, glavobolja, regionalno uvećanje limfnih žljezda. Liječnici upozoravaju ako primijetite krpelja nikako ne pribjegavate starim “narodnim” tehnikama vađenja, kao što su premazivanje krpelja acetonom ili uljem. Kako kažu, to može iziritirati krpelja i natjerati ga na povraćanje, a samim tim će vam prenijeti bakterije ili virus.

“ Ako primjetite krpelja na svom tijelu, potražite pomoć stručne osobe, a ako morate sami odstraniti ga, uradite to pod pravim kutom. Prvo ga blagim pokretima “oslobodite”, pa ga nakon toga nježno povucite”, upozoravaju liječnici.

Prevencija i zaštita

Kako bi se zaštitili od uboda krpelja obucite prikladnu odjeću i obuću za boravak u prirodi. Dugi rukavi i nogavice hlača uvučene u čarape, zatvorene cipele. Izbjegavajte odjeću tamnih boja i materijale s dlačicama poput vune i flanela. Hodajte obilježenim stazama, izbjegavajte provlačenje kroz grmlje, ležanje na tlu, odlaganje odjevnih predmeta na grmlje. Primijenite odgovarajuća sredstva na gole i izložene dijelove tijela te eventualno na odjeću. Sredstva djeluju nekoliko sati, ovisno o znojenju kože, a mogu se nanijeti i na odjeću. Svaka dva do tri sata tijekom boravka u prirodi i nakon povratka kući, pregledajte imate li na koži ili odjeći krpelja kako biste ga što prije odstranili. Za to obično ima dovoljno vremena jer krpelj, nakon što dođe na čovjeka, dosta dugo “šeta” tražeći pogodno mjesto za ubod. Pri pregledu tijela posebno obratite pozornost na područja s nježnijom kožom (iza uha, zatiljak, vrat, prepone, ispod pazuha…). Kod djece će se često naći na glavi. Okupajte se nakon povratku iz prirode

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije