Poskupljenja i do 50 posto

Zbog rasta cijena željeza, čelika..., kuće i zgrade na čekanju

24.03.2021.
u 11:42

Proizvođači građevinskoga materijala obavještavaju tvrtke posljednjih dana o tome kako će morati podići svoje cijene i do 25%. To je, nakon šoka zbog raznih poskupljenja, novi, ovoga puta za građevinski sektor. Naime, cijene sirovina su porasle, pogotovo željeza koje je skuplje i do 50%, zatim čelika i armature. Stiropor i kamena vuna skuplji su do 25%. Kako navodi Lider, električni vodiči od bakra u odnosu na isto razdoblje prošle godine skuplji su za više od 65%, a od aluminija 35%. Među razlozima za poskupljenje navodi se rast cijena sirovina zbog nedostatka proizvodnje, rast cijena nafte, neplanirani remonti tvornica u svijetu i zatvaranja zbog pandemije, piše Večernji list BiH.

Smjer zdravstvene krize

- U cijelom svijetu dolazi do rasta cijena i najbolje to vidimo mi koji smo svakodnevno u tom poslu i kojima su potrebne velike količine željeza, čelika i drugih materijala. Dugoročno, sve ovisi o smjeru u kojem će se ova zdravstvena kriza kretati. Industrija eventualno do ljeta može čekati bez “eksplozije cijena”, uz rast određenih ponuda koje se ne mogu zaustaviti, no, ako na ljeto ne budemo imali jasnu situaciju i kraj zatvaranja u svijetu, onda se problemi nastavljaju. Moramo se nadati kako će se svjetsko gospodarstvo zakotrljati kad se pandemija stavi pod kontrolu, ali i biti svjesni da u ovoj priči mi ne igramo neku važnu ulogu, nego velike sile. Nažalost, kako se svaka kriza prelama preko naših leđa, tako je i s ovom te, iako nismo izravni akteri, najdulje ćemo mi i druge male zemlje osjećati posljedice. Pitanje je hoće li se isplatiti neko vrijeme graditi kuće, zgrade... sve može biti stavljeno na čekanje - priča nam direktor jedne građevinske tvrtke u BiH koja je i u pandemiji neprestano radila. Ovih dana je Pero Ćorić, direktor Gospodarske komore RS-a, za Nezavisne kazao da će ova poskupljenja u jako težak položaj staviti, prije svih, tvrtke koje se bave proizvodnjom čeličnih konstrukcija, kao i građevinske tvrtke koje koriste armaturno željezo.

Globalni procesi

- Ove tvrtke će sigurno postati nekonkurentne, teže će nalaziti poslove, a posebno će biti u problemima ako su ranije potpisale ugovore koje će kasnije teško aneksirati s novim, značajno povećanim cijenama - kazao je Ćorić. Među razlozima za rast spominje odnose SAD-a i Kine, ali i EU koji je uveo odgovarajuće kvote za uvoz čelika. To su globalni procesi na koje države poput BiH ne mogu utjecati. Mnogi već strahuju da će ova poskupljenja za sobom povući nova, što je put u nove probleme s kojima se cijeli svijet suočava. Sve to objašnjava zašto cijene nekretnina rastu umjesto da padaju jer je cijeli svijet u krizi. To je objasnio i statičar Miro Zadro koji također ističe da rast cijena ima veze sa svjetskim tržištem. - Točnije Kinom koja je povukla velike količine, što se u konačnici odrazilo na cjelokupno tržište. Druga je priča s poskupljenjem betona - to je lokalni problem. Proizvođači gledaju tržište, osluškuju i podižu cijene. Razlika je u povećanju cijena tih sirovina od 30 do 40% u odnosu na prije pola godine, a beton je danas skuplji za oko 10% - objasnio je stručnjak. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije