DIPLOMATSKI SKANDAL

Zbog proslave s Dodikom Del Vechio bit će razriješen

11.01.2019.
u 10:26

Premijer Andrej Plenković zatražio je od potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić da pozove veleposlanika Ivana Del Vechia u Hrvatsku. Ministarstvo je jučer izvijestilo da je Del Vechio pozvan u Zagreb i, kako doznajemo, već je bio kod ministrice Marije Pejčinović Burić gdje je pozvan na konzultacije. Del Vechio je, naime, u srijedu nazočio svečanoj akademiji u Banjoj Luci u povodu obilježavanja tzv. Dana Republike Srpske, odnosno “Dana Republike” koji je Ustavni sud BiH još 2015. godine proglasio neustavnim jer je diskriminirajući za Hrvate i Bošnjake. 

Odlikovan ratni zločinac

Iako su tu banjolučku proslavu ignorirali gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH, Del Vechio je, zapravo kao jedini diplomat iz Europske unije, ipak tamo otišao i, prema napisima Novinske agencije Republike Srpske Srna, navečer srdačno razgovarao s Miloradom Dodikom, predsjedajućim Predsjedništva BiH. Kako doznajemo, velika je vjerojatnost da će Del Vechio biti razriješen.

Na istoj proslavi u Banjoj Luci posmrtno je odlikovan ratni zločinac general-major Slavko Lisica ordenom Karađorđeve zvijezde RS-a. Lisicu je, podsjetimo, hrvatsko pravosuđe osudilo na zatvorsku kaznu od 15 godina za ratne zločine na području Šibenika. Proglašen je krivim jer je, kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojba u sastavu Kninskog korpusa, po nalogu Ratka Mladića, u rujnu 1991. zapovjedio topničke napade na Šibenik. Isti orden na proslavi u Banja Luci dodijeljen je i srbijanskoj premijerki Ani Brnabić, a prijašnjih godina to odličje dobili su Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije