Najčešće u Srbiji

Zbog pravnih problema, promjenu spola bh. građani rade u regiji

operacija
Thinkstock
11.10.2015.
u 06:15

Zakon o jedinstvenom matičnom broju omogućava promjenu matičnog broja u dijelu koji se tiče spola. Osoba koja promijeni spol može tu odrednicu promijeniti u matičnom broju. Međutim, oblast postupka promjene spola uopće nije reguliran

U okviru novog zakona o zabrani diskriminacije koji je na snazi već šest godina, LGBT osobe u BiH su dobro zaštićene. Jedino u pogledu mogućnosti zaključenja braka LGBT osobe još uvijek nisu izjednačene s drugim građanima. Ako komparativno gledamo, možemo reći da u BiH ne postoji nešto što se zove 'registrirana zajednica', odnosno nešto što bi ozakonilo istospolne veze. Što se tiče zabrane diskriminacije, tu je BiH gotovo u potpunosti provela ono što postoji na Zapadu, osim ovog segmenta koji se odnosi na brak ili neku sličnu ozakonjenu zajednicu između homoseksualnih osoba. Kako BiH teži ulasku u EU, u dogledno vrijeme će morati usvojiti i zakon o promjeni spola koji još uvijek nema. No, donošenje takvog zakona zahtijeva niz dobro razrađenih zakonskih regulativa u koje će se morati uz pravnike, uključiti biolozi i liječnici, doznaje portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Naime, kada se govori o transrodnim osobama, zakon ne poznaje izričito rodni identitet, nego koristi odrednicu koja se tiče spolnog identiteta što u biti ne odgovara u potpunosti onome što je vezano uz transrodne osobe, iako, kada se govori o pravnom tumačenju, to ne bi trebalo predstavljati problem. Kada se govori o transrodnim osobama, Zakon o jedinstvenom matičnom broju omogućava promjenu matičnog broja u onom dijelu koji se tiče spola. Osoba koja promijeni spol može tu odrednicu promijeniti u matičnom broju. Isto tako, zakon o osobnom imenu omogućava promjenu imena. Međutim, oblast postupka promjene spola uopće nije reguliran. U BiH ne postoje medicinski centri koji se bave ovim pitanjem, niti je ova oblast na neki način pravno regulirana, kao što ne postoji ni mogućnost da se na bilo koji način operacija pokrije iz zdravstvenog osiguranja. Upravo u ovom segmentu postoji pravna praznina pa osobe koje žele promijeniti spol ili su u tijeku tog postupka, moraju ići u zemlje regije, najčešće u Srbiju i tek nakon promjene spola, kreću u postupak promjene matičnog broja i imena, ali u cijeloj daljnjoj proceduri postoje problemi kada govorimo o promjeni spola jer ova oblast zakonski uopće nije regulirana u BIH.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije