Zbog povećanja broja pacijenata

Zbog povećanog broja pacijenata još jedna zgrada u Tuzli postala COVID bolnica

ukc tuzla
06.11.2020.
u 07:21

Zbog povećanja broja pacijenata još jedna zgrada u Tuzli pretvorena je u COVID bolnicu. Univerzitetski klinički centar u Tuzli sada ima 200 kreveta za pacijente pozitivne na koronavirus, a dobivaju i zahtjeve za liječenje ljudi iz drugih dijelova BiH.

Klinika za zarazne bolesti UKC u Tuzli prvenstveno je pretvorena u COVID bolnicu s kapacitetom od 100 kreveta uz respiratorni centar u Klinici za plućne bolesti.

Međutim, zbog popunjavanja kapaciteta menadžment UKC u Tuzli pristupio je kriznom planu te je sada Klinika za plućne bolesti koja se nalazi u naselju Slavinovići pretvorena u još jednu COVID bolnicu, potvrđeno je za Klix.ba.

"Mi smo u prvu COVID bolnicu u Klinici za zarazne bolesti dodatno ubacili još 20 kreveta, a 12 pacijenata smo već prebacili u novu COVID bolnicu u Klinici za plućne bolesti. Naš ukupan kapacitet sada je 200 kreveta", kazao je za Klix.ba direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović.

Ističe da su ranije hospitalizirani pacijenti s potvrđenom tuberkulozom iz Klinike za plućne bolesti izmješteni u posebnu zgradu, dok se ostali koji su bili na rehabilitaciji poslije respiratora ili su sa dijagnosticiranim tumorima pluća mehanički odvojeni u posebnom krilu spomenute klinike.

U UKC u Tuzli sada se nalaze ukupno 104 pacijenta koja su pozitivna na koronavirus. Od toga je 12 u respiratornom centru u Slavinovićima i oni zahtjevaju intenzivnu njegu, dok je od preostale 92 osobe 10 s teškom kliničkom slikom, ali njihovo zdravstveno stanje ne zahtijeva potporu respiratora.

Direktor tuzlanskog kliničkog centra je kazao kako je ova zdravstvena ustanova već dobila zahtjeve za liječenje pacijenata pozitivnih na koronavirus iz drugih županuja Federaciji BiH, kao i Brčko distrikta.

Prema posljednjem epidemiološkom izvješću, 68 zaposlenika UKC u Tuzli pozitivno je na koronavirus, s tim da bi taj broj sutra mogao biti smanjen zbog činjenice da za nekoliko njih nastupa izlazak iz izolacije.

U Tuzlanskoj županiji trenutno je 1.475 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, u izolaciji se nalazi 1.385 pozitivnih osoba, dok je pod zdravstvenim nadzorom 2.114 kontakata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?