Ministar Grubeša upozorava na štetnost određenih propisa koji se donose zbog populističkih razloga

Zbog potplaćenosti očigledan pad kvalitete rada stručnih skupina

28.03.2022.
u 21:15

Pri svakom propisu koji se uradi, pa i usvoji, dinamični društveni procesi nedugo uvjetuju korekcije i kvalitativna poboljšanja. Jednostavno se mijenjaju okolnosti...

Izmjene Zakona o plaćama u institucijama BiH, kojima je ograničen iznos naknade za rad u stručnim povjerenstvima, rezultirale su velikim problemima u radu državne administracije, piše Večernji list BiH.

Koje su posljedice

Ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša upozorava da se prečesto poseže za populističkim mjerama, a da se uopće ne sagledaju sve njihove posljedice. U tomu prednjači oporba, ali zbog odnosa kakvi su u BiH, često se i dio formalno vladajuće koalicije priključuje takvim inicijativama. S druge strane, odluke koje predlaže i donosi vlast često se kritiziraju po automatizmu, bez doprinosa njihovu popravljanju ili promjeni. - Veliki problem je u tome što se sve što predloži vladajuća koalicija a priori i bez valjanih argumenata ocijeni kao zlonamjerno, pogrešno ili loše urađeno. Pri svakom propisu koji se uradi, pa i usvoji, dinamični društveni procesi nedugo zatim uvjetuju korekcije i kvalitativna poboljšanja, jednostavno se mijenjaju okolnosti, ljudi, odnosi. Razumijem da uloga oporbe u demokratskom kontekstu predstavlja korektiv vladajućoj grupaciji, da pronalazi i upućuje na njihove propuste i da od toga pravi priču o njihovoj nesposobnosti. Međutim, ovaj demokratski mehanizam kod nas je izgubio svoj esencijalni oblik tako što se deformirao u kvazidemokratski i populistički oblik, pa je tako etablirano pravilo bez iznimke, da se unaprijed i bez zadrške vjeruje u "pogrešnost" vladajuće kolacije bez obzira na realno stanje stvari i bilo kakve detaljne provjere - ističe Grubeša.

Kvaliteta rada

Točnost ovakve tvrdnje može se, dodaje, najbolje sagledati i provjeriti izbornim rezultatima kao najispravnijem mjerilu uspješnosti i kvalitete rada.

- Ako to imamo u vidu, onda neka mi netko objasni kako dobivamo izbore ako smo iz godine u godinu tako loši kako to prikazuje oporba. Mislim da treba realno pristupati ocjeni našeg rada koji je transparentan i podložan sudu javnosti te kritici oporbe, a prestati od svega što uradimo praviti senzacionalističke priče i dezavuirati javnost - navodi on.

Kao primjer populističkog ponašanja u bosanskohercegovačkoj politici navodi već spomenute izmjene Zakona o plaćama u institucijama BiH.

- Jedna u nizu kvazidemokratskih oporbenih aktivnosti jest inicijativa za izmjenu Zakona o plaćama u institucijama BiH, kojom je ograničen iznos naknade za rad u stručnim povjerenstvima, a koju je iz populističkih razloga podržao i jedan dio vladajuće koalicije. Naravno, po ustaljenom običaju, poslije usvajanja teksta nitko se nije pozabavio analizama koliko je i je li uopće došlo do ušteda u proračunu. Uvjeren sam da nije, nego je samo po dobro poznatom neuspješnom modelu uravnilovke prethodnog sustava došlo do preraspodjele istih sredstava na bezbrojne korisnike, bez obzira na profesionalne kvalitete i stručnu osposobljenost - kaže Grubeša. Epilog takvog jednog populističkog pothvata je, ističe on, očigledan pad kvalitete rada stručnih skupina jer se zbog nemogućnosti odgovarajuće naknade za rad i doprinos ne mogu angažirati osobe istaknutih profesionalnih i stručnih kvaliteta.

- Jedino ispravno rješenje je da se svim društvenim procesima pristupa s osobitom pozornošću i jasno definiranim ciljevima te uz uporabu profesionalnih i stručnih resursa izgrađivati cjelokupno društvo u svim njegovim segmentima. U takvom pristupu poželjan je i dobrodošao korektivni pristup oporbe, a ne populistički pristup koji je sada na sceni - zaključuje ministar pravosuđa BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije