Stanje u poljoprivredi loše

Zbog poticaja od tri posto prijeti potpuno urušavanje poljoprivredne proizvodnje

12.06.2017.
u 07:00

Stanje u poljoprivredi i stočarstvu na prostoru BiH iz godine u godinu sve je lošije, a veliki broj poljoprivrednika koji su suočeni s gomilom problema odustaje od ove vrste djelatnosti i traži zaradu u nekom drugom sektoru gospodarstva, piše Večernji list BiH.

Identifikacija životinja

Sustav financiranja, odnosno davanja poticaja, je mali i iznosi tek oko 75 milijuna eura na godišnjoj razini, što je u odnosu na zemlje članice EU-a minorno. Posebno je izražen problem identifikacije životinja i nepostojanja sustava za identifikaciju zemljišnih parcela, što otežava uspostavu sustava davanja poticaja po hektaru ili grlu, umjesto dosadašnjih poticaja po kilogramu ili litri. To su neki od zaključaka koje je iznijelo Povjerenstvo za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i veze. 

Iako je sustav identificiranja i kontrole kretanja životinja (SIKKŽ) na čitavom teritoriju BiH davno donesen, kao što je predviđeno Zakonom o veterinarstvu, on ipak na terenu nije zaživio i zbog svega trpe farmeri, a uvoz mesa i mesnih prerađevina iz EU-a u stalnom je porastu i tako će biti u budućnosti. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije