VW uzvratio Preventu

Zbog odmazde Volkswagena, bh. gigant u Njemačkoj dijeli otkaze

VL
Autor
Željko Andrijanić
07.04.2018.
u 19:00

Zaustavljanje proizvodnje Volkswagenu iz ljeta 2016. godine moglo bi se Preventu obiti kao bumerang, s obzirom na to da je automobilski div odlučio osvetiti se tvrtki kojoj je na čelu bosanskohercegovački poduzetnik Nijaz Hastor, piše Večernji list BiH. Premda su Hastorovu poslovnu tvrdoću i snagu hvalili čak i njemački mediji onog, po mnogočemu vrućeg kolovoza, sada je situacija bitno drukčija.

Prekid isporuke dijelova

Čak se i najtiražniji njemački list Bild raspisao o prekidu suradnje Volkswagena i Preventa, vraćajući se unatrag, u godinu kada je sve počelo. - Volskwagenu Preventova tvrtka ES Automobilguss nije isporučila dijelove za mjenjače, a Car Trim istog vlasnika nije isporučio presvlake za sjedala. Već onda je direktor Volkswagena Müller najavio kako će taj koncern “razmisliti” o politici prema svojim dobavljačima - podsjeća Bild. I onda, prema pisanju najutjecajnijih njemačkih tiskovina poput Bilda i Focusa, Volkswagen je krajem prošlog tjedna donio odluku koju je najavljivao. Suradnja s Preventom je prekinuta. Od početka krize između partnera Volkswagen se trudio pronaći alternativne dijelove umjesto onih koji su stizali iz Preventa, a onda se pronašla takva tvrtka. Njemački mediji pišu kako Volkswagen nije zaboravio to da je morao prekinuti proizvodnju jer im je Prevent obustavio isporuku, i to u vremenu kada se VW i dalje borio s krizom, kada je otkriveno da je proizvođač u 11 milijuna dizelskih vozila diljem svijeta ugradio uređaj koji je omogućio lažiranje podataka o emisijama štetnih plinova.

Toliko se strahovalo od situacije da su i dužnosnici Njemačke davali izjave i pokušavali smiriti situaciju kako automobilski brend ne bi pokleknuo.

Povratak Volkswagena

A da je kriza iza njega, pokazala je 2017., kada je ponovno krenuo procvat Volkswagenova carstva, a sama ta situacija omogućila im je suočavanje s onima koji su im opstruirali rad. List Focus spekulira i kako bi ova odmazda Preventu mogla značiti propast imperija koji je stvorio Nijaz Hastor. Osim čitavog niza tvrtki u BiH, Prevent je u Hrvatskoj vlasnik tvrtke AD Brodovi iz Splita i prije dvije godine je pokrenuta strateška suradnja sa zagrebačkom Elkom, u Brazilu su preuzeti pogoni njemačke tvrtke Keiper, a još ovog siječnja je preuzela i njemačku tvrtku Halberg Guss. Nakon što im se osvetio Volkswagen, nije isključeno da im se na jednak način osveti i Daimler, proizvođač Mercedesa s kojim je Prevent također na sudu, a s kojim također surađuje. Dobra vijest je kako je dogovorena suradnja s BMW-om za dvije serije automobila, ali to bi mogla biti slaba utjeha. Kao rezultat VW-ove odluke, 90 radnika već je otpušteno, a za 700 radnika skraćeno je radno vrijeme...•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?