Aktualizira se priča

Zbog odlagališta nuklearnog otpada, u panici stanovništvo USŽ-a u pograničnom području

16.05.2017.
u 13:00

Priča o odlagalištu nuklearnoga otpada u općini Dvor u susjednoj Republici Hrvatskoj ponovno je aktualizirana. Podsjetimo, odlagalište na Trgovskoj gori izravno bi ugrozilo okoliš i opstanak ne samo tamošnjeg stanovništva već i bosanskohercegovačkih građana, stanovnika općina u Unsko-sanskoj županiji koje graniče s Republikom Hrvatskom, piše Večernji list BiH.

Nastojanja bez odjeka

Sva nastojanja nevladinih organizacija, gradskih, općinskih i županijskih vlasti, zastupnika na višim razinama vlasti, da se ovaj proces zaustavi nisu imala dovoljnog odjeka.

Kako bi se alarmiralo bh. vlasti i potaknulo na aktivnosti koje bi na razini država riješile taj proces, u Ministarstvu građenja, prostornoga uređenja i zaštite okoliša održan je sastanak. Kako je, prema smjernici EU, Republika Hrvatska obvezna odrediti lokaciju na kojoj će odlagati svoj dio otpada iz nuklearne elektrane u Krškom, koju ima u suvlasništvu s Republikom Slovenijom, a koja će se za nekoliko godina zatvoriti, ali i nuklearnoga otpada nastaloga u Hrvatskoj, priča o odlagalištu na Trgovskoj gori u općini Dvor ovaj put sve je ozbiljnija. Bez obzira na protivljenje domicilnoga stanovništva, ali i stanovništva bh. općina na drugoj obali rijeke Une, u tome pograničnom području ponovno je oživljena i aktualizirana nakana da se odlagalište radioaktivnoga otpada izgradi. O tomu je raspravljala radna skupina za praćenje eventualne uspostave ovoga odlagališta. - Na tom sastanku smo iskazali svoje negodovanje i nezadovoljstvo da bilo kakva vrsta radioaktivnog otpada bude u blizini prostora Unsko-sanske županije, kaže Jasmin Burnić, ministar građenja, prostornoga uređenja i zaštite okoliša Unsko-sanske županije.

Izostale javne rasprave u BiH

Podsjetimo, Ministarstvo je i ranije kroz radnu skupinu uputilo deklaraciju koju su usvojile Vlada i Skupština USŽ-a o protivljenju gradnji bilo kakvoga odlagališta u tom području jer bi to imalo nesagledive ekološke posljedice. Sve to pokazalo se nedovoljnim jer se problem mora rješavati na razini dviju država. Čak i javne rasprave koje su bile dogovorene da se, nakon Dvora, održe u Bosanskom Novom i Bihaću, nisu provedene. - Nažalost, do toga nije došlo zbog, vjerojatno, neinformiranosti države Bosne i Hercegovine i susjedne nam Republike Hrvatske, kaže ministar Burnić. Na sastanku radne skupine rečeno je kako će se inzistirati kod Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH da se ove javne rasprave o strateškoj studiji utjecaja na okoliš i nacrtu nacionalnoga programa strategije odlaganja nuklearnoga otpada održe, ali da će i preko drugih mehanizama alarmirati bosanskohercegovačke vlasti i nadležno državno ministarstvo na žurnu i odgovarajuću reakciju kako bi se osujetila nakana Republike Hrvatske da na Trgovskoj gori gradi odlagalište radioaktivnoga otpada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije