Profesionalni vozači jedno od deficitarnih zanimanja u BiH

Zbog nedostatka radnika tvrtke u BiH im plaćaju polaganje vozačkog, ali i prekvalifikacije

vozač
Ilustracija
01.04.2023.
u 16:41

U BiH su registrirana 23.773 vozača. Podaci pokazuju kako su ukupno registrirana 29.454 kamiona i autobusa te 4663 njihova vlasnika

Profesionalni vozači autobusa i kamiona i dalje su među najdeficitarnijim zanimanjima, kako u inozemstvu tako i u BiH. Nekim tvrtkama nedostaje ih po 50, pa čak i više. Nedostatak radne snage izražen je u cijeloj zemlji, a samo na području jedne županije, prema nedavnim pokazateljima, nedostaje ih više od 180. Riječ je o Zeničko-dobojskoj županiji, gdje tvrtke same pronalaze način kako stvoriti potrebnu radnu snagu. Naime, određen broj tvrtki koje se već dulje suočavaju s ovim problemom odlučio se budućim djelatnicima platiti polaganje vozačkog ispita i tako si osigurati profesionalnu radnu snagu.

Koji su razlozi

U pronalasku radne snage poslodavcima pomažu i autoškole.
- Mladi kandidati prijavljuju se u autoškolu, gdje ih mi spajamo s poslodavcima s kojima već imamo ugovore. Svakim danom javlja nam se sve veći broj poslodavaca - kazao je nedavno u izjavi za medije Emir Ajanović, vlasnik autoškole, objašnjavajući način posredovanja između poslodavaca i potencijalnih vozača.
Uz besplatan vozački ispit, kandidatima za profesionalne vozače omogućuje se i doškolovavanje te prekvalifikacija ako imaju neku drugu završenu školu. Inače, u samo dvije godine, od 2019. do 2021., BiH je napustilo više od 5000 profesionalnih vozača, što je domaće poslodavce dovelo u nezavidan položaj. Jedan od glavnih razloga čestog emigriranja profesionalnih vozača je visina plaće, koja je u zemljama Europske unije znatno veća nego u BiH. Svjesni tog problema, poslodavci u Bosni i Hercegovini posljednjih godina podižu plaće te one dosežu i do 2500 maraka, međutim, ne mogu se nositi s iznosima koje za taj posao plaćaju tvrtke u inozemstvu.
Nerijetko je riječ o tisućama eura. Upravo je 2019. godina bila ključna po pitanju odljeva ovog kadra. U tom razdoblju je njemačka prometna industrija objavila kako joj nedostaje više tisuća vozača. U ovoj zemlji svake godine oko 30.000 profesionalnih vozača odlazi u mirovinu, a oko 15.000 vozača počinje ovaj posao. Njemačka je problem odlučila riješiti uvozom radne snage, i to vozača iz trećih zemalja, među kojima je i BiH, ponudivši im dobre uvjete rada. Uz Njemačku, veliki broj vozača iz Bosne i Hercegovine novog je poslodavca pronašao na adresama bliže kući, odnosno u Sloveniji i Hrvatskoj.

Registri i dozvole

Inače, prema podacima dostupnima na portalu prometnedozvole.gov.ba, koji je digitalna potpora obvezama Ministarstva prometa i veza BiH, trenutačno su registrirana 23.773 vozača. Isti podaci pokazuju i kako su ukupno registrirana 29.454 kamiona i autobusa, kao i 4663 njihova vlasnika. Inače, ovaj portal namijenjen je prijevoznicima, vozačima, kontrolnim tijelima, kao i svim drugim subjektima koji traže pouzdane i točne informacije za oblast međunarodnog i međuentitetskog cestovnog prijevoza putnika i tereta. U registru se mogu pronaći prijevoznici koje je licenciralo Ministarstvo prometa i veza BiH. Dostupni su registri redova vožnji za autobusne linije iz nadležnosti ovog ministarstva, kao i pregledi izdanih dozvola za prijevoz tereta. Na portalu se mogu pronaći važeći sporazumi, propisi, kao i aktualni obrasci koji mogu poslužiti kao putokaz budućim vozačima i autoprijevoznicima.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?