Fojnica

Zbog nedavne obilne kiše dvije žene u Bakovićima i dalje strahuju od odrona

13.02.2018.
u 13:15

Iako je stanje elementarne nepogode za općinu Fojnica izazvano nedavnim obilnim kišama službeno završeno, nesreća nikako da završi za Jelenu Cvjetković i njezinu 71-godišnju teško bolesnu tetku Katu Tarabu, piše Večernji list BiH.

Prepuštene same sebi

Njih dvije prije nepunih 14 godina, nakon deset godina izbjeglištva, dobile su vlastiti krov nad glavom. Kuća im je sagrađena u naselju Bakovići jer uvjeta za povratak u Bistricu iz koje su protjerane, također u Fojnici, nije bilo. Po prirodi skromne, dvije žene prepuštene same sebi, prihvatile su obnovljenu kuću, za koju je prilikom tehničkog prijma ustanovljeno da je za stanovanje neuvjetna, jer drugog izbora, kažu danas, nisu imale. Od kuće neuvjetne za život stvorile su topao dom. Nažalost, svakog trena bez njega bi mogle ostati jer obilne kiše koje su nedavno zahvatile BiH pokrenule su brdo jalovine koje se prijeteći nadvilo nad njihovom kućom. - Nama nije prijetnja obična zemlja, nego jalovina koja je ostala nakon iskapanja zlata u nekadašnjem rudniku. Ona potpuno drukčije reagira u dodiru sa zrakom i vodom koja i dalje izvire iz brda na više mjesta. Mi niti znamo od čega se sastoji niti kako se nositi s ovim problemom zbog kojeg ne spavamo noćima ni ni tetka ni ja. Objema nam je visok tlak i bojimo se zdravstvenih problema koje bismo mogle imati - ispričala nam je Jelena. U ratu je bila medicinska sestra, pomagala je svima kojima je u najteža vremena pomoć bila potrebna. Danas jedva preživljava jer jedini izvor prihoda i njoj i tetki je minimalna mirovina od 326 KM koju Jelena ima. Njezina tetka Kata nema nikakvih primanja. Starica koja je zbog moždanog udara neko vrijeme bila nepokretna i liječnici su je, kaže nam kroz smijeh, “otpisali”, najviše se brine kako spasiti goli život i pokućstvo koje su, ni sama ne zna kako, uspjele pribaviti. - Da mi je moju Jelenu spasiti i ovo malo stvari što imamo te da negdje, makar u jednoj sobici, imamo svoj mir, bez straha da će nas brdo zatrpati - kaže nam Kata Taraba.

Borba s životnim teškoćama

Siguran krov nad glavom i mir jedino je što trebaju Jelena Cvjetković i njezina tetka Kata Taraba, koje od obitelji imaju samo jedna drugu. Na pitanje kako im pomoći, ni njih dvije nemaju precizan odgovor. Iako pritisnute životnim teškoćama s kojima same ne mogu izaći na kraj, Jelena i njezina tetka Kata teška srca traže pomoć. Suznih očiju Jelena nam je na odlasku kazala: - Neka oni koji mogu kupe moje slike i tako nam mogu pomoći. Jelena je razvila dar za slikanjem i izradom različitih ukrasnih predmeta te je, unatoč svemu, voljna svojim talentom zarađivati za preživljavanje.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?