Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zbog manjka radne snage u softverskoj industriji, BiH dnevno gubi 1,5 milijuna KM

Zbog manjka kvalificirane radne snage u softverskoj industriji, Bosna i Hercegovina dnevno gubi 1,5 milijuna KM potencijalnog prihoda
10. svibnja 2018. u 13:57 0 komentara 62 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Ministarstvo prometa i veza Bosne i Hercegovine, u suradnji s Udruženjem tvrtki softverske industrije Bit Alijansa, bilo je domaćin Druge konferencije o potencijalima razvoja softverske industrije u Bosni i Hercegovini. Zbog manjka kvalificirane radne snage u softverskoj industriji, Bosna i Hercegovina dnevno gubi 1,5 milijuna KM potencijalnog prihoda.

„Naša je obveza da kroz kvalitetnu legislativu, koja uključuje adekvatna zakonska i podzakonska rješenja, politike i strategije, osiguramo razvoj informacijskog društva i stvorimo što bolji ambijent za razvoj softverske industrije u Bosni i Hercegovini“, izjavio je ministar prometa i veza BiH Ismir Jusko, otvarajući konferenciju koja je okupila više od 500 IT stručnjaka, sveučilišnih profesora, predstavnika svih razina vlasti i međunarodnih institucija.

„Smatram da je softverska industrija u Bosni i Hercegovini odlična prilika za napredak i pozivam vas da iskoristite ovu konferenciju kako bismo nastavili razvoj ove industrije, s ciljem nadjačavanja političkih problema, te zajedno ponudili rješenje za problem nezaposlenosti građana Bosne i Hercegovine“, izjavila je američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack.

„Javnost često ne zna koliko posla postoji u ovoj industriji te da četvrta digitalna revolucija donosi nove poslove, a mi to moramo iskoristiti“, rekao je Haris Memić, predsjednik Upravnog odbora Bit Alijanse, i istaknuo da bi „softverska industrija mogla biti na vrhu liste bh. izvoznika već za tri godine ukoliko u suradnji s predstavnicima vlasti i akademske zajednice danas provedemo predstavljene planove“.

Bliskom suradnjom predstavnika vlasti, sveučilišta i Bit Alijanse u rujnu ove godine upisat će se stotine studenata na dvogodišnji IT smjer koji će biti prvi put uveden u bh. visokoškolske ustanove. Na ovaj način softverska industrija će u relativno kratkom roku osigurati odgovarajuću radnu snagu. Potrebno je dodatno raditi na ohrabrivanju i prekvalifikacijama potencijalnih developera.

Bosna i Hercegovina se može ugledati na zemlje regije. Bugarska je iskoristila nedostataksoftverskih inženjera na svjetskoj razini i privukla unosne poslove koji su doveli do godišnjeg rasta od 17%. Predsjednik Upravnog odbora IKT klastera Bugarska Peter Statev najavljuje veću ulogu umjetne inteligencije (AI), Big data (BD), Cloud servisa, te potrebu transformacije u bliskoj budućnosti. 

„Postoji samo jedan način da se pripremimo, a to je inteligentna specijalizacija u ekonomiji, veća ulaganja u modernizaciju obrazovnog sustava, cjeloživotno učenje i prekvalifikacija radne snage, uz jednostavne zakone i povoljne poreze“, rekao je Statev.

Dodao je da BiH ima jednaku šansu kao i Bugarska da privuče višemilijunske projekte.

Na konferenciji su prezentirani dosadašnji rezultati i aktivnosti realizirane u svrhu osnaživanja softverske industrije u BiH, te se ukazalo na izazove koji stoje pred industrijom s potencijalom otvaranja 6.000 radnih mjesta. Također, ovom prilikom potpisan je i Memorandum o međusobnoj suradnji između Ministarstva prometa i veza BiH i Udruženja Bit Alijansa za informacijske tehnologije.

Udruženje IT kompanija Bit Alijansa je spremno pomoći savjetima kao i konkretnim aktivnostima. Svjesni su da pozitivni pomaci usmjeravanja energije u brzorastuću softversku industriju, koja otvara nova radna mjesta, ne moraju uključivati financijski aspekt, priopćeno je iz Ministarstva prometi veza BiH. 
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.