Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zbog koronavirusa bh. turizam pred kolapsom: Turisti masovno otkazuju dolaske

12. ožujka 2020. u 07:00 0 komentara 173 prikaza
turisti

Članovi Odbora Grupacije turizma i ugostiteljstva Vanjskotrgovinske komore BiH upozoravaju kako bi situacija u turizmu kao sektoru osjetljivom na globalne poremećaje i u vezi s pojavom koronavirusa mogla dovesti do kolapsa svih subjekata koji posluju u  sektoru turizma i ugostiteljstva.

Na sastanku početkom ovog tjedna članovi tog odbora su izrazili nadu kako će ta problematika u skorom roku splasnuti te da će se od travnja, kada zapravo i počinje turistička sezona, što nije ni tako blizu, ali ni daleko, stvari poboljšati.

Članovi Odbora Grupacije turizma i ugostiteljstva su upozorili kako svi trebaju biti svjesni i činiti sve što je moguće da se negativni efekti na turizam što više umanje u slučaju nastavka krize nastale pojavom koronavirusa.

Članovi Odbora su istaknuli kako se turistički djelatnici susreću s velikim problemima. Na turizam se stavlja naglasak, kako je kazano na sastanku, iako to nije jedina gospodarska grana, sve su jednako važne i relevantne sa svojim doprinosima.

Turizam ima jednu dodatnu osjetljivost na globalne poremećaje, a poznato je da su jako bitna tržišta za tu granu gospodarstva Kina, Južna Koreja, Japan, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija i Hrvatska. 
Međutim, proteklih dana situacija u BiH je takva da je veliki broj dolazaka turista iz navedenih zemalja otkazan. Za sada, jedino nije primijećeno otkazivanje aranžmana iz zemalja Bliskog istoka.

Predstavnici hotela također ukazuju i na to da se otkazuju planirani znanstveni skupovi i međunarodne konferencije radi nedolaska velikog broja sudionika ili izlagača što će se opet jako loše odraziti na poslovanje subjekata u turizmu i ugostiteljstvu, navode iz VTKBiH.

Na sastanku je pored aktualne problematike s koronavirusom razgovarano i o organizaciji manifestacije „Dani turizma u BiH“, koja bi trebala, po najavi, biti održana u svibnju u Neumu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.