Cijene se stalno povećavaju

Zbog enormnih povećanja cijena ugrožena egzistencija brojnih građana

kupovina
27.03.2023.
u 08:54

Dok se troškovi života u BiH svakodnevno povećavaju, kupovna moć građana slabi, jer plaće radnika većinom ostaju iste.

Dok potrošačka košara u našoj zemlji i dalje raste, brojni građani jedva sastavljaju kraj s krajem.

Cijene se povećavaju na dnevnoj bazi, a država nije poduzela niti jedan konkretan korak da zaštiti građane od nekontroliranog i neopravdanog rasta cijena roba i usluga Zbog enormnih povećanja cijena roba i usluga građanima je ugrožena egzistencija, javlja BHRT.

Dvije prosječne plaće ne mogu izmiriti iznos potrošačke košare koja sad već prelazi 3.000 KM. Federalno ministarstvo trgovine objavilo je krajem siječnja  podatke za povećanje cijena u studenome 2022. u odnosu na studeni 2021. i navodi kako je zabilježena godišnja inflacija od 17,6 posto. Troškovi života su porasli za oko 730 KM u odnosu samo na godinu dana ranije.

Dok se troškovi života u BiH svakodnevno povećavaju, kupovna moć građana slabi, jer plaće radnika većinom ostaju iste. Tko uopće štiti radnička prava u doba inflacije?

Marin Bago iz Udruženja za zaštitu potrošača „Futura“ Mostar rekao je kako je jasno da mjere moraju biti, da se cijene mogu regulirati.

- Ovo je divljanje cijena, bez ikakvih kontrola. Svako poskupljenje goriva poskupe cijene, gorivo se vrati, nitko ništa ne reagira, dakle oni razlozi zbog kojih su trgovci poskupili, i kad nestanu ništa se ne događa. Živimo jednu stihiju prepušteni smo sami sebi pored silnog novca kojim plaćamo institucije – poručuje Bago.

Novca u proračunu ima, potvrđuju to i u resornim institucijama.

- Porezni obveznici Federacije BiH su u razdoblju siječanj - veljača 2023. godine uplatili nešto više od milijardu i 99 milijuna maraka javnih prihoda, što je u odnosu na isto razdoblje 2022. godine više za 15,88 posto a u odnosu na 2019. više za 27,04 posto, priopćili su iz Porezne uprave FBiH.

U Udruzi za zaštitu potrošača, kažu, kako uz povećanje plaća, jedna od mjera zaštite građana je i veća kontrola i veće kazne zbog neopravdanog dizanja cijena.

Upozoravaju kako će još veći broj građana napustiti našu zemlju ako vlasti ne budu žurno djelovale da zaštite radnička prava u doba ove visoke inflacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?