Hladnoće izdržati do petka

Završava vrijeme drastičnih hladnoća, idući vikend najavljeni južina i rast temperatura

23.01.2017.
u 07:00

“Razdoblje stabilnijeg vremena prognozira se od 25. do 28. siječnja, dok će krajem ovog mjeseca ponovno uslijediti razdoblje nestabilnih vremenskih prilika s oborinama diljem zemlje”, stoji u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Konačno toplije

Jutarnje temperature bit će uglavnom u minusima, tek ponegdje u Hercegovini one mogu biti samo za koji stupanj iznad nule. Što se tiče dnevnih temperatura, one u Bosni ostaju niske, od -5 do 0, a u Hercegovini će rasti i do 8 Celzijevih stupnjeva. Ipak, i tu se očekuje stabilizacija od 29. siječnja. Federalni hidrometeorološki zavod javlja da će minimalne temperature u Bosni biti iznad 0, dok će u Hercegovini biti oko 8 stupnjeva. Maksimalne dnevne u Bosni rast će do 9 stupnjeva, a u Hercegovini čak do 13, što bi nakon ovolikih minusa kojima smo svjedočili u ovom mjesecu, mogao biti i nagli, temperaturni šok.

Dugoročne AccuWeatherove prognoze čak i ne prognoziraju više snijeg u Hercegovini, dok bi ga, prema njima, u Bosni moglo još ponešto biti u veljači. Premda, posljednjih mjeseci AccuWeather je dugoročno loše prognozirao, tako da se takvim najavama ne može sto posto vjerovati, a osobito zato što je u BiH veljača tradicionalno jedan od mjeseci kad padne najviše snijega, a negdje se obore i rekordi.

Mogući prodori leda

Za komentar aktualnih zbivanja i najava AccuWeathera o “naglom” kraju zime upitali smo profesora Zorana Zadru. - Što se tiče prognoza, prvo onih kratkoročnih - hladno, ali uglavnom suho i stabilno vrijeme zadržat će se do petka. Nešto više oblaka u Hercegovini očekuje se na početku i sredinom tjedna, međutim, bez oborina i uz sunčana razdoblja. U Bosni će biti jutarnje magle i niskih oblaka. Tijekom dana umjerena naoblaka i sunčana razdoblja, naglasio je Zadro. Kazao je i da nam uskoro stiže za meteoropate uvijek neugodna južina. - Dugoročnije gledano, zatopljenje uz početak južine vjerojatno nas čeka na kraju ovog mjeseca, zatim na samom početku veljače, kada je moguća kiša.

Međutim, nemojmo se opustiti jer sa zimom još nije potpuno gotovo. Čini se da bi, po dugoročnim trendovima prognoza između 5. i 27. veljače, još moglo biti zimskih prodora u našem dijelu Europe, naglašava Zadro. Također, ni proljeće u ovim krajevima nije uvijek imuno na prodore zimskog vremena. - Pokoji “zakašnjeli” hladni val moguć je i u ožujku. Vjerojatno će mjeseci koji stižu donijeti i nešto aktivnije oborine, kada su lokalno moguće i veće količine oborina, zaključio je Zadro.

Premda pojedini meteorološki instituti najavljuju slabljenje zime u vremenu koje predstoji, takve stvari treba uzeti debelo s rezervom jer je kalendarski tek prošao jedan mjesec zime...•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?