za teška oboljenja

Zavod financira pet novih suvremenih lijekova

01.03.2019.
u 09:53

Zavod zdravstvenog osiguranja RS-a financirat će pet novih najsuvremenijih lijekova za liječenje teških oboljenja, poput multiple skleroze, leukemije, karcinoma pluća i hepatitisa C.

“Riječ je o izuzetno skupim terapijama, a njihovo uvođenje omogućeno je zahvaljujući snižavanju cijena postojećih lijekova koje financira Zavod”, pišu Nezavisne novine. “Zavod, u skladu sa svojim poslovnim ciljevima, stalno analizira cijene lijekova i nastoji kontrolom i upravljanjem svim troškovima praviti uštede gdje je god to moguće, a sve u cilju stvaranja financijskog prostora za uvrštavanje najnovijih lijekova i drugih prava osiguranika, kao što smo i sada učinili”, priopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. U priopćenju stoji da bi novi lijekovi za spomenuta oboljenja krajem ožujka trebali biti dostupni pacijentima u Univerzitetskom kliničkom centru RS-a na preporuku liječnika i u skladu s medicinskim indikacijama. “Riječ je o inovativnim terapijama, a neke od njih, kao što je lijek za oboljele od multiple skleroze, trenutačno je najsuvremenija terapija u svijetu za ovo oboljenje. Time je Zavod nastavio na svoje liste lijekova uvrštavati najnovije terapije i na ovaj način ide ukorak s razvijenim zemljama, prateći najsuvremenije terapijske smjernice za najteža oboljenja. Iako je Zavod i do sada za oboljele od hepatitisa C također financirao suvremenu terapiju, sada su uvedena dva najnovija lijeka za liječenje ove bolesti koja pokazuju još bolje terapijske učinke i imaju manje neželjene učinke. Osim toga, Zavod će financirati i novi lijek za oboljele od karcinoma pluća, kronične limfocitne leukemije i folikularnih limfoma. Zavod zdravstvenog osiguranja RS-a ove lijekove u potpunosti će financirati za pacijente kojima su nužni”, precizirano je u priopćenju. Dodaju da će Zavod ovom praksom nastaviti i u buduće. “Cilj nam je da stalno unapređujemo zdravstvenu zaštitu, bez obzira što mnogima uplata doprinosa od kojih se financira cijeli zdravstveni sustav, pa i sami lijekovi, nije prioritet”, navedeno je u priopćenju Zavoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije