ZENICA

Zatvorenici koji su osuđeni zbog droge najviše koristili društveno koristan rad

01.02.2024.
u 20:28

Na Skupštini Zeničko-dobojske županije predstavljeno je izvješće o izvršenju alternativne sankcije "rad za opće dobro", koja je u najvećoj mjeri bila predložena za presude po kaznenim djelima posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga.

Ministar pravosuđa Zeničko-dobojske županije Nebojša Nikolić kazao je kako su brojne prednosti ovih mjera, a prvenstveno sprječavanje pretrpanosti zatvora, sprječavanje međusobno lošeg utjecaja osuđenih osoba u zatvoru, čime bi se spriječila kriminalna zaraza, sprječavanje isključenja osuđene osobe iz društva i obitelji, ali i uštede troškova zatvorskog života i brojne druge prednosti. Tako je u izvješću za 2022. godinu Ministarstvu za pravosuđe Zeničko-dobojske županije stiglo 29 presuda u kojima je, uz pristanak osuđenog, kazna zatvora zamijenjena alternativnom sankcijom za rad za opće dobro. Od njih 29, šest je uspješno izvršeno, a tijekom 2023. godine nastavljeno je s izvršenjem presuda iz 2022. godine te je izvršeno 12 presuda. Općinski sud u Zenici dostavio je 26 presuda, Sud u Visokom jednu te Općinski sud u Sarajevu dvije ovakve presude.

Nikolić je kazao da su, po broju dostavljenih presuda po kaznenim djelima, po tri teške krađe i krađe, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga 13 presuda, šumske krađe, nedopuštenog držanja oružja, nasilničkog ponašanja i nasilja u obitelji po jedna presuda. Sve su osobe muškog spola, prosjeka starosti 36 godina, većina je oženjena i ima maloljetnu djecu te na razini SSS obrazovanja i slabog imovinskog stanja. Ovom je mjerom Federacija Bosne i Hercegovine u šest izvršenih presuda, gdje je izrečeno 50 mjeseci zatvora, uštedjela 150.000 konvertibilnih maraka, dok su poslodavci za 250 dana rada za opće dobro uštedjeli minimalno 7000 konvertibilnih maraka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije