Ministar komunikacija i prometa BiH

Forto: Imali smo 'malo širu' raspravu oko proračuna, nisam za to da novac stoji i topi se

07.05.2024.
u 18:46

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavio kako su pod točkom "razno" imali malo širu raspravu u vezi proračuna institucija BiH.

- Iskreno se nadam da ćemo sljedeći tjedan imati dokument iz kojeg možemo vidjeti možemo li ga podržati ili ne. Nadam se da će se to dogoditi - naveo je Forto.

Kazao je kako postoje određena sredstva u resoru komunikacija i prometa koja su uglavnom viškovi prihoda nad rashodima koji se ostvaruju u Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Po njegovim riječima, ta sredstva su se godinama gomilala i nisu bila raspoređivana.

- Nisam za to da ona stoje i da se tope na računu. Već sam to i pokazao, kada smo izdvojili šest milijuna KM za unapređenje RAK-a u sva tri grada gdje ima urede, kao i 10 milijuna KM za medije, od kojih je četiri išlo BHRT-u. Ja sam za to da se i preostala sredstva kojih ima dovoljno, više od 50 milijuna KM, rasporede - naveo je ministar Forto.

Međutim, dodao je, ono na čemu inzistira je da se u području komunikacija i prometa, za što bi ta sredstva trebala biti namijenjena, jačaju državne institucije u tim poljima.

- Proračun treba donijeti neovisno o ovim sredstvima i to ne bi trebalo vezati - kazao je Forto.

Naveo je kako su danas razgovarali i o Planu rasta. Kaže da bi prva tranša Plana rasta mogla biti više od 100 milijuna KM za državni proračun.

- Ali da bi se uplatilo u državni proračun, možda već u šestom mjesecu, moramo usvojiti proračun. To je taj rok koji je važan - pojasnio je Forto.

Osvrnuo se i na izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

- Imali smo jako puno prilika da donesemo integralno izmjene Izbornog zakona BiH ili novi Izborni zakon. Sve prilike smo propustili. Sada imamo ovaj zakon s dijelom koji je nametnuo visoki predstavnik, posebno iz paketa integriteta. Mislim da to sada ne treba dirati. Ako bude neki način da se to dodatno unaprijedi, o tome ćemo raspravljati. U ovom trenutku, nekoliko mjeseci prije izbora, mislim da trebamo ostaviti izmjene tog zakona za vrijeme iza izbora - kazao je Forto.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?