Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zatražena međunarodna pomoć u zaštiti i spašavanju za gašenje požara u Trebinju

09. kolovoza 2022. u 09:42 0 komentara 286 prikaza

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je odgovarajuće odluke na osnovu kojih je stvorena mogućnost traženja međunarodne pomoći za gašenje požara, imajući u vidu ograničene resurse za gašenje požara iz zraka koji su na raspolaganju Bosni i Hercegovini, u skladu sa Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća. 

Na osnovu zahtjeva dostavljenog Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine od v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milana Novitovića za traženje međunarodne pomoći u zaštiti i spašavanju, zatražena je pomoć Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije radi gašenja požara u rejonu Trebinja.

U zahtjevu Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske navedeno je da požar prijeti stanovništvu i materijalnim dobrima i da su iskorišteni svi resursi za gašenje požara koji su bili raspoloživi.

Zahtjev za traženje međunarodne pomoći dostavljen je u skladu sa Sporazumom između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa. Tako su danas dva helikoptera MUP-a R. Srbije sudjelovali u gašenju požara u okolini Trebinja.

Usljed toplotnog vala koji je u proteklom periodu zahvatio teritoriju Bosne i Hercegovine, došlo je do aktiviranja velikih šumskih požara na širem području Hercegovine. Sve službe iz sustava zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini ulažu maksimalne napore s ciljem stavljanja požara pod kontrolu, odnosno lokaliziranja požara kako bi se zaštitilo stanovništvo i materijalna dobra, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.