Zastupnički dom FBiH

Usvojene izmjene Zakona o državnoj službi

Zastupnički dom FBiH
23.10.2015.
u 19:15

Zakon je podržalo 59 zastupnika, dok su 22 bila protiv

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojili su na današnjoj izvanrednoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi po hitnom postupku. Zakon je podržalo 59 zastupnika, dok su 22 bila protiv te bez suzdržanih glasova.

Federalni ministar pravde Mato Jozić (HDZBiH) upoznao je zastupnike da Vlada nije prihvatila oko 40-ak amandmana na zakon koji su podnijeli klubovi zastupnika ili zastupnici u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta tijekom današnjeg zasjedanja.

Potom je uslijedio izjašnjavanje zastupnika o svakom podnesenom amandmanu, ali ni tada nisu usvojeni.  

Ranije je naglašeno da je spomenuti zakon potrebno donijeti s ciljem reorganizacije javne uprave u FBiH odnosno da se državna služba učini racionalnijom i efikasnijom, što je u skladu s Reformskom agendom za razdoblje od 2015.-2018. godine.

Zakon uvodi odredbu koja propisuje da se rukovodeći državni službenici, izuzev savjetnika, u tijelima državne službe zapošljavaju putem javnog natječaja kojeg provodi tijelo državne službe koje ga zapošljava.

Naime, predviđeno je da rukovoditelji samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovoditelji federalnih uprava i organizacija i rukovoditelji stručnih službi Vlade FBiH više nemaju status državnih službenika, a oni bi trebali biti raspoređeni na odgovarajuća mjesta.

Pomoćnike u ministarstvima predlagat će ministri, a potvrđivati Vlada, koja će propisati uvjete koje te osobe trebaju zadovoljavati.

O ovom zakonu  bi se trebali izjasniti i izaslanici Doma naroda Federalnog parlamenta na izvanrednoj sjednici koja bi večeras trebala početi nakon što je okončana izvanredna sjednice Zastupničkog doma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?