Put prema EU i NATO

Zašto neki BiH žele vratiti unatrag i porušiti sve mostove, osobito one prema EU

29.12.2017.
u 10:00

Korak naprijed, dva natrag..., pa i više - tako bi se mogao opisati ovogodišnji napredak Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji. Ili još gore, iskreno reći - pozitivnih koraka nije bilo. Ključna godina za rješavanje uvjeta koje je pred BiH postavila Europska unija nije iskorištena kako bi se postavili temelji za dobivanje kandidacijskog statusa u 2018. godini. Godina ranije, 2016. bila je pravi putokaz kako bi trebalo držati pozitivne korake na europskom putu BiH. Predaja zahtjeva, dobivanje upitnika..., sve su bili signali dobre volje europskih partnera kao vjetar u leđa BiH da napravi reforme ključne za opstanak, ali i stvaranje funkcionalne države koja bi bila u krugu europske obitelji.

Građani BiH gotovo i ne znaju što je Mehanizam koordinacije i zašto se ne mogu političari dogovoriti. Tko isključuje županije iz sustava odlučivanja, zašto ne možemo tu otvorenu knjigu konačno zatvoriti?! Kada biste građane BiH upitali što je upitnik koji BiH mora ispuniti i što se nalazi među 3200 pitanja, ne bi znali, ali znaju kako upitnik nije imao tko prevesti jer su se predstavnici vlasti posvađali oko izbora prevoditelja. Apsurd za apsurdom. U to vrijeme europski put BiH stagnira. BiH je morala završiti mnoge stavke iz Mape puta - kako se zovu uvjeti koje je prihvatila ispuniti. Odgovori na upitnik trebali su biti poslani u Europsku uniju prije pola godine. Europski dužnosnici Hahn i Mogherini dolazili su u Sarajevo, bh. dužnosnici išli u Bruxelles kako bi se konstatiralo gdje je BiH i kako pomoći. Nakon svega toga, oni koji trebaju predvoditi europski put BiH moraju priznati kako se u godini iza nas moglo i trebalo učiniti više. Porazne su najave iz EU po kojima bi BiH kandidacijski status mogla dobiti tek 2019. godine, a postati članicom Europske unije možda 2025. godine ili i poslije. Više nego ikada izražena je razlika između entiteta u pogledu ulaska u Europsku uniju. Izgubila se nada da će to biti uskoro, a još više da je to prioritet. Pa umjesto da država ide put Europske unije, idu građani. Ništa bolja situacija nije ni u pogledu ispunjenja uvjeta za NATO. Republika Srpska čak nagovještava kako neće u tome sudjelovati. S druge strane, traži se konkretan potez od BiH - uknjižite svu vojnu imovinu. Za sada ni oko toga nema ništa. Dok jedni političari, i to najviše i najčešće hrvatski, traže, nude i potiču europski put, drugi ga sustavno ruše. Hrvati su predvodnici europskog puta BiH u svakom pogledu, što se može dokazati i konkretnim potezima koje su činili i čine. Možda upravo i zbog toga ne odgovaraju politici koja ima za cilj BiH vratiti unatrag i porušiti sve mostove, osobito one prema Europskoj uniji.•  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?