ZANIMLJIVO

Žarulje, ali i ekran računala i mobitela mogu imati negativne posljedice za našu kožu

shutterstock
04.02.2020.
u 08:55

Istraživanje je pokazalo da neke štedne žaruje imaju negativne posljedice na stanje kože i na zdravlje, a najgore su LED žarulje.

Nova istraživanja pokazala su da žarulje koje štede energiju, kao što su LED, mogu biti štetne za kožu. Prema istraživanjima, svjetlo s visokom energijom koje se emitira iz fluorescentnih i LED žarulja može uzrokovati starenje kože, kao i njezinu upalu, piše wellandgood.com.

One mogu prouzrokovati različite probleme, kao što su akne, promjene u pigmentaciji, probleme s ekcemom, smanjivanje razine kolagena u koži i brojne druge. 

Ovo istraživanje relevantno je jer su u današnje vrijeme ljudi sve više izloženi tzv. plavom svjetlu, koje se emitira iz mobitela, računala, laptopa i slično. Stručnjaci kažu da mjesta za paniku nema i da nije potrebno izbaciti sve žarulje iz kuće, već se samo educirati o modelima koje kupujete.  

Žarulje koje imaju kraću valnu dužinu, ali intenzivnije UV svjetlo uzrokuju više problema jer kraće valne dužine znače više energije pa svaka čestica svjetla koja 'udari' u vašu kožu, ima puno više energije.

Dok ova svjetla iz žarulje nisu jednako opasna kao što je izlaganje sunčevim zrakama, a da pritom nismo nanijeli kremu na sunčanje, gledanje u ekran osam sati dnevno svaki dan, također može imati negativne posljedice za kožu. Međutim, taj se problem može ublažiti uporabom kreme sa zaštitnim faktorom UVA ili UVB.

Istraživanje je pokazalo da i osobe koje na licu nose puder, nesvjesno štite kožu od štetnih utjecaja jer puder predstavlja svojevrsnu "barijeru". Posljedice nisu toliko snažne, no oni koji rade za računalom, mogu primijetiti utjecaj ovog zračenja na svojoj koži. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije