Stanko Vincetić

Zapošljavanje i poduzetništvo su važno područje gdje želimo pokušati napraviti napredak

24.11.2016.
u 10:00

Među novoimenovanim načelnicima općina u BiH bilježimo rijedak primjer da se nakon preuzimanja dužnosti među prvim održanim sastancima održava susret s novinarima. Takav hvale vrijedan postupak, kao praksu svoga rada, u kojoj smatra otvorenost, javnost i transparentnost važnim stavkama, uveo je novi načelnik općine Orašje Stanko Vincetić iz Donje Mahale, inače informatičar po struci (završio je studij organizacije i informatike).

Unaprijediti gospodarstvo

Nakon što je od svog prethodnika Đure Topića preuzeo dužnost, akte, sredstva rada i poslove iz nadležnosti načelnika općine Orašje, Vincetić je ovoga tjedna započeo svoj četverogodišnji mandat na čelu te općine u Posavskoj županiji te novinarima prezentirao svoju viziju i plan rada u budućem razdoblju. U predizbornoj kampanji slovio je kao kandidat koji ne daje populistička obećanja, već s mjerom govori o razvitku te posavske općine koja je i u proteklom razdoblju ostvarila zapažene rezultate. Poduzetničku zonu “Dusine”, koja bi s otvaranjem novih radnih mjesta mogla biti kotač razvitka, proglasili su mjerodavni kao najbolje uređenu i po svim EU mjerilima. Upravo takav smjer, kaže Vincetić, on namjerava nastaviti jer, ističe, što je dobro - ne treba mijenjati, već samo unapređivati.

- Ne namjeravam drastično mijenjati smjer funkcioniranja općine Orašje s obzirom na to da smatram kako je funkcionirala dobrim dijelom i među uspješnijim je kada je u pitanju lokalna uprava u FBiH odnosno BiH. Osnovni problem općine Orašje je izvorni prihod koji nije tako velik s obzirom na teritorij koji pokriva i broj stanovnika kojima treba pružiti kvalitetnu uslugu. Razlog takvog stanja je što nemamo odgovarajuću bazu privatnih poduzetnika i nedostaje poduzetničke inicijative te same populacije i tu će se morati poduzeti dodatni napor u suradnji s višim razinama vlasti. Zapošljavanje i poduzetništvo su dominantno područje gdje želim pokušati napraviti napredak te u sljedeća 2-3 mjeseca sagledati naslijeđeno stanje kako bih uvidio gdje i u ostalim segmentima općine treba napraviti napredak. Na području općine je niz  započetih, a nedovršenih projekata koji ovise o sufinanciranju, a koje ne ovisi samo o općini, ali sam uvjeren kako će, uz angažiranje svih mjerodavnih, biti realizirani jer ovaj narod zaslužuje imati kvalitetan život na prostoru koji je herojski branjen i obranjen, ističe novi načelnik Vincetić.

Općina Orašje ima niz pogodnosti koje nisu dovoljno prezentirane javnosti, smatra prvi čovjek općine i najavljuje kako će se dodatno promocijom ovoga prostora predstavljati gospodarska zona koja je proglašena jednom od najboljih u BiH, ali koja nije dovoljno prepoznata u državi i izvan nje kad je riječ o potencijalnim investitorima. Stoga su već poduzete određene aktivnosti kroz Centar za poduzetništvo kako bi se stanje promijenilo i privukle nove investicije. Uz financijsku konsolidaciju, napravit će se baza za razvoj ovoga područja na kvalitetniji način i neće se odustati ni od jednog projekta u fazi realizacije. Prilikom daljnjeg planiranja pozornost će se usmjeriti na nove ideje koje do sada nisu bile prepoznate, od prezentacije poslovnog ambijenta, do novih projekata koje treba tek organizirati, kao što je turizam koji je do sada bio zapostavljen, a općina ima što pokazati. Postoje i planovi za daljnji razvoj i taj potencijal treba iskoristiti u budućnosti, optimističan je novi načelnik. Očekuje kako će općina Orašje u iduću fiskalnu godinu ući s proračunom, ali s obzirom  na obvezu prelaska općine na riznično poslovanje iduće godine, nije isključio ni privremeno tromjesečno financiranje. Vjeruje kako će na vrijeme imati i formirano Općinsko vijeće, a do kraja godine održati i dvije radne sjednice.

Problem zapošljavanje

Problem zapošljavanja Vincetić ocjenjuje primarnim problemom. - Nalazimo se u jednom vakuumu, s jedne strane, najstručniji i najsposobniji kadrovi nisu zadovoljni onim što tržište rada može ponuditi i odlaze, a s druge strane, imamo poslodavce koji traže jeftinu radnu snagu, a mi smo područje gdje živjeti nije jeftino, pa je teško naći i jeftinu radnu snagu. S jedne strane, izvozimo najkvalitetnije kadrove, s druge strane, uvozimo jeftinu radnu snagu, a dio populacije ostaje na zavodima za zapošljavanje u svojstvu nezaposlenih. Mora se pronaći model, odnosno  inzistirati na otvaranju bolje plaćenih radnih mjesta, a s druge strane, poticati nezaposlene na podizanje kvalitete vlastite ponude na tržištu tako da se svi skupa posvetimo napretku našega područja, smatra načelnik Vincetić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?