Radionica Zagrebačkog kluba livanjskih studenata "Imaš petlju" za srednjoškolce

Zanimanje za programiranje iznimno, mladi pokazali da su itekako željni znanja

storyeditor/2024-03-04/PETLJA01_ZE4_BIH_030324.jpg
05.03.2024.
u 18:25

Završnim natjecanjem u Livnu okončana je i druga besplatna petodnevna radionica o osnovama programiranja "Imaš petlju".

Rimac sponzor

Pohađali su je srednjoškolci, a projekt su osmislili i realizirali članovi Zagrebačkog kluba livanjskih studenata - ZKLS. Cilj radionice je promovirati programiranje, naučiti polaznike osnovama programskog jezika, upoznati ih s varijablama, petljama, funkcijama. Zanimanje srednjoškolaca bilo je iznimno, no zbog ograničenog kapaciteta u informatičkom kabinetu Ekonomske škole nisu svi mogli sudjelovati, kazala nam je ovogodišnja voditeljica projekta Iva Ištuk te dodala:

"Nažalost, morali smo izabrati njih 20, a bilo ih je prijavljeno 45. Ali, eto, toplo se nadam da će idućih godina moji mlađi kolege preuzeti ovo na sebe pa da će se projekt nastaviti i da će svi oni koji nisu ove godine sudjelovali tu priliku imati idućih godina."

Ovaj hvalevrijedan projekt podržali su Grad Livno, Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ), zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva i Ekonomska škola u Livnu, a glavni sponzor i ove godine bio je uspješni hrvatski poduzetnik Mate Rimac, podrijetlom iz Livna. Tonka Marinčić, pomoćnica gradonačelnika Livna za opću upravu i društvene djelatnosti, zahvalila je ZKLS-u na izdvojenom vremenu i tome što su tako vrijedan projekt donijeli Gradu Livnu te izrazila nadu da će on postati tradicija.

A ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta u Vladi HBŽ-a Anto Tadić dodao je: "Mene ponajprije veseli kad vidim ovoliku mladost, mladost željnu znanja, željnu novih spoznaja, pogotovo u onom što je naša budućnost, programiranje, nove tehnologije. Raduje me da u našoj županiji, a to stalno i dokazujemo, ima toliko potencijala. I mogu reći da su svi sudionici ove radionice pobjednici i od srca im čestitam."

Najbolji su, kao što je i najavljeno, dobili vrijedne nagrade. Za prvo mjesto bio je to laptop, za drugo 3D printer, a za treće AirPods. Natjecanje je održano u tri dijela - rješavanju zadatka u programskom jeziku C, nakon toga slijedila je teorija koju je pratilo rješavanje zadataka na zaokruživanje i nadopunjavanje, a posljednji dio uključivao je testiranje znanja u slaganju arduino pločica i njihova programiranja. Svečano su proglašeni pobjednici, a nagrade je uručio ministar Tadić. Broncu i srebro, treće i drugo mjesto, osvojili su učenici livanjske SSŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" Luka Mišković i Luka Kelava, dok je zlato osvojio Petar Pavić, maturant Gimnazije Livno.

- Ovo mi je doista bilo neočekivano zato što je predznanje s kojim sam došao bilo, mogu reći, mnogo manje od ostalih sudionika jer naša škola ima samo godinu dana informatike. Ali sam kroz ovu radionicu dosta naučio, predavači su jako dobro predstavili gradivo, tako da sam naučio i ono o čemu prije uopće pojma nisam imao i to sam uspio iskoristiti - kazao nam je skromni gimnazijalac te dodao da ga je to učvrstilo u namjeri da studira računarstvo.

Sajam karijera

Inače, Zagrebački klub livanjskih studenata za 15-ak dana organizirat će sada već tradicionalni Sajam karijera. Cilj im je maturante srednjih škola u HBŽ-u upoznati s mogućnostima i uvjetima studiranja na Sveučilištu u Zagrebu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije