Razni poslovi

Zanimanja za koja vjerojatno niste čuli, a postoje u BiH

posao
10.04.2016.
u 20:58

Na popisu zanimanja najviše je direktorskih pozicija, na primjer direktor male kavane. Nebrojeno je zanimanja u sektoru poljoprivrede, među njima je i Agronom kunićarstva, ljuštitelj kore ili kopač rova

Zanimanja koja ćemo pobrojati u nastavku su na popisu klasifikacija. Problem predstavlja kompliciran administrativni sustav u BiH, te nepostojanje jedinstvenog popisa, zbog čega najviše ispaštaju gospodarstvenici. 

Elvir Bašić fizioterapiju je izabrao za životni poziv. Nakon brojnih tečajeva, seminara, obuka izvan zemlje, vratio se u Sarajevo gdje je odlučio pokrenuti vlastiti biznis.

Kaže, s kompliciranom administracijom i papirologijom nije bilo lako. Prilikom otvaranja salona za masažu u općini je dobio registarski broj za djelatnost koju županijska porezna uprava nije prepoznala.

"E tu smo već imali probleme. Problemi su nastali jer pod tim njihovim šiframa i da ta djelatnost postoji, a u poreznoj upravi ne postoji, ta šifra je izbrisana 2012. godine. Otišli smo i to ništa nije značilo, nitko nije izvršio povrat novca i papiri su iscijepani na licu mjesta", kaže Bašić za N1.

Elvirov salon za masažu sada je uredno registrirn, ali kao kozmetički salon, iako nema neke bitne veze s kozmetikom. 
Maser jeste zanimanje, ali ne i djelatnost. Prema međunarodno utvrđenim standardima i kriterijima zanimanja se razvrstavaju od funkcionera, direktora, stručnjaka, znanstvenika, uslužno-trgovačkih, proizvodno-tehničkih zanimanja, do rijetkih, čak i vrlo čudnih zanimanja.

Na popisu zanimanja najviše je direktorskih pozicija, na primjer direktor male kavane. Nebrojeno je zanimanja u sektoru poljoprivrede, među njima je i Agronom kunićarstva, ljuštitelj kore ili kopač rova.

Jedno od najnepoželjnijih sigurno je radno mjesto Probnog pilota. Za sigurnost na drumu zadužen je "čuvar usporene vožnje", dok za sigurnost sigurno nije zadužen "točitelj pića", ili "mješatelj pića".

Iz svijeta zabave tu su "glazbenik na ulici" i klovn, a službeno su na popisu i madžioničar i gatara. U odjelu ekonomije i bankarstva možemo svrastati i brojača novca, tu je i zajmodavac, ali i utjerivač dugova.

Klasifikacijom zanimanja u Bosni i Hercegovini sva ova zanimanja su na jednom mjestu. Radi se o obveznom statističkom standardu koji se koristi pri kontroli tržišta rada. Osnovni kriteriji za razvrstavanje zanimanja su rad i znanje.

"Agencija za statistiku BiH je zadužena za uvođenje klasifikacije zanimanja, održavanje i njeno usklađivanje s međunarodnim standardima. Agencija za statistiku je dužna prati stanje na tržištu i na osnovu toga prilagođava klasifikaciju, da ona uvijek bude ažurirana", kazala je za N1 Mirsada Adembegović iz Agencije za statistiku.

Međutim, na različitim razinama rascjepkane administracije kriteriji za klasifikaciju nisu isti, što često gospodarstenicima stvara probleme.

Državna, ali i entitetska klasifikacija ne poznaju zanimanja alternativne, tradicionalne medicine.

Direktorica i vlasnica Centra za alternativnu medicinu u Sarajevu priča da se ovom vrstom medicine bavi više od 30 godina. Za to vrijeme stekla je brojne i vjerne pacijente. Iako je za njih vrsni fitoterapeut i informaterapeut, na papiru je samo direktor, vlasnik.

Centar je morala osnovati kao udruženje na županijskoj razini, ali, kaže, ima i kasu i ID broj. Sve pošteno i transparentno.

"To jeste dug put, vi čekate možda mjesec dana i više da dobijete sve dokumente i sve potpisane papire iz ministarstva da možete raditi, što danas možda oko jedan posto ljudi s alternativnom medicinom imaju ispravne papire za rad", ispričala je Branislava Rakonjac, informotarapeut i fiziotarapeut.

Dok je nekima teško odlučiti čime se žele baviti, mase hrle ka pozicijama doktora, direktora, inženjera, pilota. Jedni preziru i posao i šefa, drugi su pak prezadovoljni zanimanjem za koje nikad u životu nismo ni čuli.

Ipak, u zemlji s više od pola milijuna nezaposlenih, zanimanja kao što su ljuštitelj kore, sušitelj duhana ili palitelj mina itekako bi dobro došla.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?