odlasci u inozemstvo

Zanimanja ista, a razlike u plaćama u Njemačkoj i BiH iznose tisuće eura

07.05.2023.
u 15:20

Među iseljenicima više nisu samo oni s niskim plaćama, traže se bolji život i standard

"Više od 50 tisuća bh. građana dobilo je dozvolu za boravak u Njemačkoj u posljednjih deset godina", "Njemačko državljanstvo uzelo gotovo 44 tisuće državljana BiH"... naslovi su koji u posljednje vrijeme sve jasnije oslikavaju stanje u BiH. Iseljavanje je sve masovnije, odlaze mladi obrazovani ljudi, obitelji s djecom želeći im osigurati sigurniju budućnost, pa i osobe u srednjim godinama kojima će nekoliko godina rada u "obećanoj zemlji" dobro doći za višu mirovinu. Među iseljenicima više nisu samo oni s niskim plaćama, tu su i liječnici, medicinsko osoblje, državni službenici, tete iz vrtića, profesori, vozači, kuhari, zavarivači…

Potrošačka košarica
Da bi četveročlana obitelj preživjela u BiH, potrebno joj je gotovo 3000 KM, koliko iznosi potrošačka košarica za četveročlanu obitelj, a prosječna plaća je nešto viša od 1200 KM, što nije ni blizu dovoljno za jednu potrošačku košaricu, čak i ako računamo da dva člana jedne obitelji rade i primaju prosječnu plaću. Financije su veliki razlog što sve više njih danas odlazi upravo u Njemačku koja slovi kao jedna od najjačih ekonomija. Iako je rast plaća posljednjih godina usporio i u toj zemlji, podaci pokazuju da su mjesečna primanja i dalje znatno viša nego u drugim europskim zemljama. Ako pogledamo popis najčešćih poslova na kojima su i bh. građani angažirani, mjesečna zarada je mnogo viša od iznosa koji bi za isti posao mogli zaraditi u BiH. Bruto plaće se, prema rangu "paylab", kreću od 1500 eura pa naviše. Provjerili smo i koliko se razlikuje zarada za pojedina zanimanja u BiH i Njemačkoj. Njegovatelji u Njemačkoj poprilično su dobro plaćeni, pa tako mjesečno u džep stave od 1500 do 3651 euro, odnosno od 2957 do 7199 KM, dok oni u BiH s istim zanimanjem, prema podacima portala plata.ba, zarade od 576 do 1138 KM. Medicinske sestre u Njemačkoj zarade od 1612 (3178 KM) do 4531 euro, što je 8934 KM, dok plaća medicinske sestre u BiH varira od 723 do 1625 KM. Farmaceuti, kako se navodi u podacima koji se odnose na Njemačku, mjesečno zarade od 3050 do 7028 eura bruto (od 6013 do 13.857 KM), a u BiH od 950 do 1826 KM. Kada u BiH tražite kvalitetnog zidara, stolara ili pak vodoinstalatera, do njega je, u što su se brojni i uvjerili, gotovo nemoguće doći. A ako imate sreće da poznajete nekoga tko se bavi nekim od ovih zanimanja, a i dalje je u BiH, na njegov rad se čeka mjesecima, što i ne čudi kada usporedimo koliko zarađuju u Njemačkoj, a koliko u BiH. Bruto plaća vodoinstalatera u Njemačkoj kreće se od 2317 eura, a kada te iznose preračunamo u marke, vidimo da zarade i do 8920 maraka, dok se u BiH njihova zarada kreće od 600 KM do 1800 KM. Plaća stolara u Njemačkoj raste do 5339 eura, odnosno do 10.000 maraka, dok stolari u BiH najviše zarađuju 1294 KM neto. Novinari u BiH, kako je prikazao portal plata.ba, zarade malo više od 1300 KM. Električari u Njemačkoj, prema podacima navedenoga portala, zarade od 2308 do 4339 eura (4550 - 8555 KM). Frizeri u BiH zarađuju oko 945 KM (prikazana vrijednost predstavlja osnovnu plaću u BiH, pojedinačni iznos plaće ovisi o bonusima i drugim čimbenicima), a oni koji se bave istim zanimanjem u "obećanoj zemlji" čak 3240 eura, što je 6388 maraka. Najveća zarada konobara u Njemačkoj je 7370 KM ili 3738 eura, a najmanja 1653 eura ili 3259 KM. U BiH je najveća plaća za ovo zanimanje malo veća od 1150 KM.

Zarada u Njemačkoj
Također, u Njemačkoj se dogovaraju bruto plaće, odmah se dogovori i novac koji se u konačnici uplati na račun, mirovinsko, porezi i prirezi, dok se u BiH dogovara neto plaća, iznos novca koji ćete u konačnici primiti. Mnoge to i iznenadi pa kada u Njemačkoj dogovore 3000 eura mjesečnu plaću, legne im manje novca na račun jer se taj iznos podijeli na ranije spomenute stavke. Stoga, ako ste u Njemačkoj, zaradit ćete ozbiljan novac, ali dobro slušajte kakve vam uvjete poslodavac daje da se poslije ne žalite ako ste dobili manje novca na račun pa nećete uspjeti realizirati sve što ste tim novcem planirali, a planirali ste kroz bruto, a ne kroz neto.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije