održan skup

Zajedničko djelovanje BiH, Srbije i RH u borbi protiv afričke kuge

svinjska kuga
29.07.2023.
u 09:46

U Brčkom je održan skup o pronalaženju žurnog rješenja za suzbijanje afričke svinjske kuge koja je postala regionalni problem. Usuglašena je potreba za zajedničkim djelovanjem BiH, Srbije i Hrvatske kako bi se bolest stavilo pod kontrolu jer stručnjaci smatraju da će se svinjska kuga najviše širiti uz sliv rijeke Save, piše portal Večernjeg lista BiH. Pomoć će biti zatražena i od Europske komisije. Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Saša Bošković rekao je kako je nužno zajedničko djelovanje BiH, Srbije i Hrvatske prema Europskoj komisiji, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za zaštitu zdravlja životinja i FAO u smislu traženja novčane pomoći u saniranju štete nastale uslijed pojave afričke kuge i bez zajedničkog djelovanja vlada ovih zemalja nema pobjede nad tom bolešću.

Poduzete mjere

Bošković je podsjetio kako je Vlada RS-a donijela odluku o interventnom otkupu svinja različitih kategorija po utvrđenim otkupnim cijenama koje su iste kao u Hrvatskoj. Ravnatelj Uprave za veterinarstvo Srbije Miloš Petrović rekao je kako ovaj problem afričke kuge utječe na ekonomiju država, izrazivši nadu da će ovaj sastanak doprinijeti boljoj sinkronizaciji i zajedničkim koracima u borbi protiv ove zarazne bolesti, piše portal Večernjeg lista BiH. Ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Vladi Hrvatske Tatjana Karačić rekla je kako je prvi slučaj afričke svinjske kuge u Hrvatskoj registriran prije mjesec dana na području Gunje i Drenovaca i da je u borbi protiv te bolesti ključna kontinuirana suradnja triju zemalja i državnih službi za veterinarstvo. - Epidemiološka istraživanja i izolacija virusa pokazali su da je to identičan virus koji cirkulira cijelim ovim područjem - od Grčke, Bugarske, Srbije do Hrvatske, tako da jedino zajedničkim pristupom i snagama možemo uspješno djelovati - rekla je. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je na osnovi zahtjeva resornog ministarstva iz RS-a izdao nalog da se uvede mjera pojačane kontrole na prisutnost afričke svinjske kuge prilikom uvoza mesa iz regije, EU i drugih tržišta. - Naložio sam Uredu za veterinarstvo BiH da prihvati zahtjev Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a i uvede mjeru stroge i intenzivne kontrole na prisutnost afričke svinjske kuge prilikom uvoza mesa - rekao je Košarac. Dodao je kako je cilj ove mjere da se podrže napori institucija RS-a, FBiH i Distrikta Brčko u suzbijanju i sprječavanju širenja ove zarazne bolesti te očuvanju postojećih resursa kada je u pitanju svinjogojstvo. Napomenuo je da na snazi ostaje postojeća zabrana uvoza u BiH živih svinja, svježeg mesa domaćih i divljih svinja te proizvoda od mesa iz regija RH, Srbije i drugih zemalja u kojima je prisutna afrička svinjska kuga.

Stanje u regiji

Afrička svinjska kuga potvrđena je u oba bh. entiteta i Distriktu Brčko. Broj eutanaziranih svinja oboljelih od afričke svinjske kuge u Semberiji dosegnuo je alarmantan broj. Do utorka je broj eutanaziranih svinja iznosio 12.000. Dnevni raspon eutanazija kreće se od 250 do 1637 svinja. U RH bolest se pojavila na 182 imanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, od čega najviše na području Drenovaca. Do sada je eutanazirano 4900 svinja. U Srbiji je do sada potvrđeno 1569 slučajeva afričke svinjske kuge kod domaćih svinja, od kojih su 782 uginule. Na zaraženim gospodarstvima izvršena je eutanazija 17.888 svinja. Afrička kuga potvrđena je i u 337 slučajeva kod divljih svinja. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?