posjet žepču

Kavalec: Žepče odaje počast svojim civilnim žrtvama rata, svim žrtvama, bez izuzetaka...

16.06.2021.
u 15:15

Povodom otkrivanja nedavno obnovljenog spomen obilježja civilnim žrtvama rata općine Žepče, Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini (BiH) organizirala je jednodnevni posjet predstavnika međunarodne zajednice Žepču u srijedu, 16. lipnja 2021. godine. Posjet je organizirana u suradnji sa Veleposlanstvom Kraljevine Švedske, kao države koja predsjedava OESS-om u 2021. godini, Uredom rezidentne koordinatorice Ujedinjenih naroda u BiH i Općinom Žepče.

Veleposlanica Kathleen Kavalec, šefica Misije OESS-a u BiH, je istaknula: “Ova općina je jako napredovala u smislu izgradnje dobrih odnosa među svim građanima. Suradnja i kompromis su danas obilježje lokalne politike i odlučivanja. U duhu inkluzivnosti i zahvaljujući inicijativi aktivnog civilnog društva, Žepče odaje počast svojim civilnim žrtvama rata. Svim žrtvama. Bez izuzetaka ili razlika. Jedan spomenik, jedna ploča, jedno mjesto, za jednu zajednicu. Čast mi je što sam danas ovdje kako bih odala počast civilnim žrtvama rata u Žepču. Kao Misiji, drago nam je što smo doprinijeli uspostavi i obnovi spomenika, jedinog spomenika ove vrste u BiH.”

Predstavnici međunarodne zajednice posjetili su spomenik i odali počasti.

“Zajedničkim odavanjem počasti civilnim žrtvama rata, učinjen je važan korak ka boljoj budućnosti za sve ljude. Nadam se da će mnogi drugi krenuti stopama Žepča. Švedska će i dalje pružati podršku i surađivati s onima koji žele stvoriti inkluzivniju i tolerantniju budućnost za sve ljude u Bosni i Hercegovini,” naglasila je švedska veleposlanica u BiH, Johanna Strömquist.

Sudionici su imali priliku posjetiti i memorijalne sobe udruženja ratnih veterana koje pružaju povjesne informacije i pomažu u razumijevanju važnosti događaja u Žepču.

Posebna savjetnica UN-a za prevenciju genocida, Alice Wairimu Nderitu, kazala je: “Žrtve, preživjeli, njihove obitelji i rodbina zaslužuju svaku moguću podršku. Podizanje spomenika i sjećanje na njih ne govori samo o prošlosti. Govori i o sadašnjosti i osiguranju budućnosti koju će definirati dostojanstvo, međusobno poštivanje i razumijevanje. Tuga koju osjećamo zbog onoga što su doživjeli potiče nas da radimo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve ljude.”

Posje je završen u Srednjoj glazbenoj školi “Katarina Kosača-Kotromanić”, gdje je grupa učenika održala koncert klasične glazbe. 

Današnji posjet bio je način za međunarodnu zajednicu u BiH da prepozna i nagradi izuzetnost Žepča. Namjera je bila aktivno ohrabriti ovakve korake, očuvati postignuti napredak, proširiti pozitivne poruke i postaviti osnove za ovakve aktivnosti u mnogim drugim zajednicama. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije