Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zajednička vježba helikopterskog spašavanja

18. srpnja 2019. u 14:28 0 komentara 22 prikaza

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i EUFOR-a održali su vježbu helikopterskog spašavanja potencijalnih žrtava minske ili neke druge nesreće.

Obuka je izvedena u srijedu u kampu Butmir, a vježba na lokaciji Uževice i Sedam vrela u rejonu Nahoreva kod Sarajeva u blizini vodopada Skakavac.

Organizatori te obuke i vježbe su EUFOR, Odjeljenje za zrakoplovstvo (AVDET) Medicinske evakuacije (Medevac) i FUCZ, a njen cilj bio je prezentacija mogućnosti sudionika i provjera njihovih sposobnosti i opremljenosti ali i suradnja i zajedničko djelovanje na terenu, saopćeno je iz FUCZ-a.

Prvi dio obuke obuhvatao je teorijski dio koji se sastojao od upoznavanja s opremom, helikopterom i vitlom, sigurnosnim procedurama i tehničkim postupcima, dok je u drugom dijelu obuka obuhvatala praktični dio u kome su pripadnici FUCZ-a radili podizanje i spuštanje vitlom na helikopteru u letu.

Vježba je imala tri scenarija, a uključila je spašavanje alpiniste iz stijene vitlom, evakuaciju unesrećenog sa nepristupačnog terena vitlom, dopremanje petočlanog tima na lokaciju, izvlačenje žrtve minske nesreće i njen transport helikopterom.

Za vježbu je korišten EUFOR-ov helikopter Agusta Bell 212, a obuku je uspješno završilo 12 pripadnika FUCZ-a.

Obukom i vježbom, koja je ocijenjena veoma uspješnom, sigurnost na planinskim područjima u Bosni i Hercegovini bit će znatno poboljšana, kako za bh. građane, tako i za  turiste koji sve više posjećuju prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, poručuju iz FUCZ-a.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.