UDAR NA BALKANSKI KARTEL

Zahvaljujući SKY-u, u BiH razotkrivena skupina koja je krijumčarila drogu i oružje

22.06.2023.
u 15:52

Kada je istraga 2021. inicirana, bila je usmjerena na poslove kriminalnih organizacija na Zapadnom Balkanu, a te kriminalne organizacije su u međuvremenu postale poznate pod zajedničkim imenom - balkanski karteli

Istraga protiv jedne od većih kriminalnih organizacija koja se na području BiH bavila krijumčarenjem droge i oružja te pranjem novca, počela je 2021., a od tada do danas, broj uhićenih pripadnika kriminalne  grupacije popeo se na - 38, priopćio je Europol. Naveli su da je razotkrivanje velike kriminalne organizacije, koje je rezultiralo i uhićenjem osam osoba, zaposlenih u institucijama BiH, počelo zahvaljujući podacima koji su prikupljeni preko SKY i ANOM kriptiranih platformi te koje je Europol nakon početne analize proslijedio BiH.

Kada je istraga 2021. inicirana, bila je usmjerena na poslove kriminalnih organizacija na Zapadnom Balkanu, a te kriminalne organizacije su u međuvremenu postale poznate pod zajedničkim  imenom - balkanski karteli. Istraživalo se kako trguju drogom koju nabavljaju i to bez posrednika iz Južne Amerike.  Europol se zahvaljujući SKY-u, visoko kriptiranoj platformi za komunikaciju dokopao hrpe podataka, koji su nakon početne analize proslijeđeni većem broju država koje su smatrane matičnim državama tagiranih kriminalnih organizacija.

Jedna od tih država je bila i BiH, čije su policija i tužiteljstvo sudjelovali u istrazi  balkanskih kartela i njegovih poslova. Ta istraga vodila se preko dva kontinenta, a na kraju je razotkrila i da se kriminalom bave neke osobe koje su radile u političkim ili pravosudnim institucijama BiH.  Prije nekoliko mjeseci, u BiH je uhićeno još šest osoba, pa Europol navodi da je tijekom ove trogodišnje istrage do sada uhićeno ukupno 38 osoba, zaplijenjeno je oko 300 kilograma marihuane, nekretnine i novaca u vrijednosti većoj od šest milijuna eura. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije