Ljubuški

Zahvaljujuči kanaderima ugašen požar u Ljubuškom

Foto: Željko Andrijanić
1/5
03.08.2017.
u 16:40

Vrlo brzo nakon zamolbe vlasti ŽZH-a Vlada Republike Hrvatske odobrila je uporabu dva hrvatska kanadera koja su stigla u Ljubuški te u rekordnom roku ugasiti požar koji je prijetio kućama u predjelu Mostarskih vrata.

- Požar je ugašen zahvaljujući brzoj intervenciji hrvatskih kanadera koji su počeli gasiti pođar nešto prije 18 sati da bi oba napravila po deset izlijevanja vode na požarište što je bilo dovoljno da se požar zaustavi i ugasi.

Uvjeti za letove su bili dobri i sve je odrađeno odlično. Hvala našem ministru Toniju Kraljeviću (Vlada ŽZH) koji je kordinirao akciju oko dozvola za djelovanje kanadera. Napose hvala vatrogascima naše županije koji su se borili da požar ne zapali naselje i nanese veliku štetu- rakao je u izjavi za ABCportal ravnatelj Uprave Civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke Drago Martinović.

Veliki požar, koji je na području Gornjih Radišića, se proširio na područje iznad Mostarskih Vrata. Budući da se vatra približila kućama, načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić i ministar financija i potpredsjednik Vlade ZHŽ-a Toni Kraljević su preko Vlade ZHŽ-a i Uprave civilne zaštite ZHŽ-a uputili zahtjev premijeru RH Andreju Plenkoviću i ministru Damiru Krstičeviću za slanje kanadera za pomoć u gašenju tog požara. 

 Požar je u jutarnjim satima djelomično zaustavljen kod prvih kuća u naselju Mrljanovac, ali se nastavio širiti prema Mostarskim Vratima. Važno je napomenuti da su se tijekom cijele noći ljubuški vatrogasci  borili s vatrom sprečavajući je da prijeđe liniju vrha Obala i spusti se prema  kućama u Donjim Radišićima. Ljubuškim vatrogascima u pomoć su pristigli i oni iz ostalih triju općina s područja županije - Gruda, Širokog Brijega i Posušja. 

Kako je za Radio Ljubuški izjavio Toni Kraljević, koji od početka koordinira sve proceduralne aktivnosti na relaciji MVP BiH - Vlada RH za pomoć u smislu slanja i angažiranja kanadera, potpredsjednik Sabora RH Milijan Brkić pružio je neizmjernu potporu i stavio se u potpunosti na raspolaganje kako bi se, uz pomoć hrvatskih zrakoplova, obuzdalo vatrenu stihiju i ugasilo požar.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?