Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zahtjev HDZ-a i HNS-a za legitimno predstavljanje u skladu je s Mišljenjem Europske komisije

Na pitanje je li kroz izmjene izbornog zakona BiH moguće osigurati provedbu presude „Ljubić“ te presude iz predmeta „Sejdić i Finci“ Čolak je kazao da je to svakako moguće
22. siječnja 2020. u 07:00 0 komentara 306 prikaza
bariša čolak

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH te član radne skupine za izmjene Izbornog zakona, Bariša Čolak, izjavio je za Televiziju Herceg-Bosne kako zahtjev HDZ-a BiH i HNS-a da se osigura legitimno predstavljanje hrvatskog, kao i drugih naroda, u Domu naroda i Predsjedništvu BiH nije u suprotnosti, već naprotiv, u skladu s Mišljenjem Europske komisije.

Čolak je, reagirajući na izjave bošnjačkih dužnosnika, kazao i kako je moguće provesti presudu Ustavnog suda BiH u predmetu „Ljubić“ te presudu Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu „Sejdić i Finci“. To znači da se svi mogu kandidirati, ali i da se mogu izabrati legitimni predstavnici konstitutivnih naroda.

„Europska komisija traži i da se reformira Ustavni sud BiH. Prije svega se misli na strane suce, ali jednako tako se izrijekom traži da se provedu odluke Ustavnog suda BiH“, rekao je Čolak dodavši da je jedna od ključnih odluka Ustavnog suda upravo ona u predmetu „Ljubić“ koja traži legitimno predstavljanje i zastupanje na svim administrativno političkim razinama, prenosi HMS. 

Na pitanje je li kroz izmjene izbornog zakona BiH moguće osigurati provedbu presude „Ljubić“ te presude iz predmeta „Sejdić i Finci“ Čolak je kazao da je to svakako moguće, ali da je potrebna dobra volja aktera koji sudjeluju u pregovaračkom procesu oko izmjena Izbornog zakona.

-Vjerujem da ćemo vrlo brzo doći do tih rješenja. Naime, ovdje se ne traži ništa drugo, nego pored poštovanje građanskog principa ‘jedan čovjek – jedan glas’, kojega nitko ne dovodi u pitanje, da se poštuje i ovaj drugi princip, dakle, izbor legitimnih predstavnika kada su u pitanju domovi naroda i Predsjedništvo BiH. Kolektivna jednakost mora biti uvažena i zastupljena kroz legitimno izabrane zastupnike“, rekao je Čolak koji je i predsjedatelj Odjela za ustavno-pravna pitanja pri Glavnom vijeću HNS-a BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.