Značajan iskorak

Zadrži li sadašnji tempo, novo Vijeće ministara uradit će u godini dana više nego prethodno u cijelom mandatu

17.04.2023.
u 16:49

Predsjedateljica Krišto imala je niz uspješnih međunarodnih posjeta, od Zagreba, preko Bruxellesa do Vatikana, a u planu je i nazočnost na krunidbi novog britanskog kralja, što je, po mnogim ocjenama, diplomatsko-ceremonijalni događaj godine u svijetu

Unatoč političkim trzavicama unutar parlamentarne većine na državnoj razini, čini se kako je novo Vijeće ministara odlučno napraviti značajan iskorak u funkcioniranju izvršne vlasti, piše Večernji list BiH. Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i većina ministara svakodnevnim aktivnostima na unutarnjem i međunarodnom planu pokazuju da su ubacili u "petu brzinu" i da bi već u prvoj godini mandata mogli uraditi više nego prethodno Vijeće u cijelom mandatu.

Prioriteti i ciljevi

Predsjedateljica Krišto imala je niz uspješnih međunarodnih posjeta, od Zagreba, preko Bruxellesa do Vatikana, a u planu je i nazočnost na krunidbi novog britanskog kralja, što je, po mnogim ocjenama, diplomatsko-ceremonijalni događaj godine u svijetu. Krišto, kao i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, snažno radi i na jačanju regionalne suradnje, što je prepoznato kao jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Vijeća ministara u ovoj godini. Naravno, uz europski put koji je ključni prioritet Bosne i Hercegovine. Program rada Vijeća ministara BiH obznanjen je javnosti i sama činjenica da je napisan na gotovo 230 stranica dovoljno govori koliko se ozbiljno pristupilo pripremi djelovanja izvršne vlasti na državnoj razini u ovoj godini. Kako je navedeno u ovom dokumentu, strateški ciljevi državnih ministara u idućih 12 mjeseci bit će ostvareni kroz devet osnovnih tematskih i sadržajnih cjelina. To su, prije svega, europske integracije, suradnja BiH i NATO saveza, vladavina prava, sigurnost, reforma javne uprave, makroekonomska pozicija i ekonomija s ograničenjima na teme iz nadležnosti Vijeća ministara BiH, vanjska trgovina i ekonomski odnosi, promet i veze te područje ljudskih prava, izbjeglica, mladih i manjina. Kao prioritetni put BiH, na čemu se i zasniva ovogodišnji plan Vijeća ministara, navodi se put prema Europskoj uniji i u tom kontekstu navedeno je da se taj put mora pojačati dodatnim aktivnostima svih resora. To prvenstveno podrazumijeva učinkovitije korištenje postojećih institucionalnih kapaciteta.

- Posebna pozornost u radu Vijeća ministara BiH u ovoj godini bit će usmjerena na oblast vladavine prava i reformu pravosuđa na osnovi preporuka koje je za sve zemlje kandidatkinje definirala Europska unija.

U tom smjeru cilj nam je usvojiti strategiju za razvoj sektora pravosuđa, koja će biti temelj i vodilja daljnjih aktivnosti za izradu i donošenje novih zakona, primarno Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću, Zakona o sudovima BiH i Zakona o oduzimanju i upravljanju imovinom stečenom kaznenim djelom, navodi se u programu rada. Također, među prioritetima bit će daljnja reforma kaznenog zakonodavstva i aktivnosti za provedbu antikorupcijske politike. Fokus rada bit će usmjeren i na nužno uređenje područja kada je u pitanju borba protiv "pranja novca" i financiranja terorističkih aktivnosti, jačanje kibernetičke sigurnosti i donošenje adekvatnih zakonskih propisa za borbu protiv te vrste kriminala, u skladu s obvezujućim međunarodnim standardima.

Učinkovitiji i dinamičniji rad

Najavljuje se, potom, intenziviranje pregovora s reprezentativnim sindikatima jer BiH nema potpisan kolektivni ugovor sa zaposlenima u državnim institucijama. Također, zbog globalnog rasta cijena i svjetske inflacije predviđen je i rad na stabilnoj i konkurentnoj ekonomiji, što podrazumijeva niz radnji, počevši od povećanja udjela kapitalne potrošnje u BDP-u. Zbog važnosti oblasti prometa Vijeće ministara BiH izdvaja izgradnju koridora Vc, kao i proširenje željezničke mreže, njezine modernizacije i rekonstrukcije. Među prioritetima su i digitalizacija te donošenje novog Zakona o javnom RTV sustavu, čime će se omogućiti uvođenje novih RTV kanala u sustav javnih emitera i osigurati njegova trajna financijska održivost. Sve nabrojeno nagovještava izradu brojnih zakona te znatno učinkovitiji i dinamičniji rad aktualnog u odnosu na prethodno Vijeće ministara BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?